Diplomat taiwanez, HĂRȚUIT de reprezentanții Chinei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un oficial din Taiwan se află în spital după ce a fost „atacat violent” de diplomații chinezi din Fiji.

O luptă între diplomații chinezi și un delegat taiwanez în Fiji l-a lăsat pe oficialul taiwanez cu o leziune la cap. În tot acest timp, tensiunile cresc între Beijing și Taipei, Taiwanul temându-se de o invazie pe care China ar pregăti-o. 

Incidentul a avut loc la recepția unui birou comercial al Taiwanului, la hotelul Grand Pacific din Suva, pe 8 octombrie, când era marcată ziua națională a statului insular care își vrea recunoașterea față de China. Doi oficiali ai ambasadei chineze din Suva ar fi sosit neinvitați și au încercat să fotografieze și să filmeze pe cei prezenți, inclusiv doi miniștri din guvernul statului Fiji, diplomați din alte țări, ONG-uri internaționale și membri ai comunității etnice chineze din Fiji. Cei doi ar fi fost rugați să plece de către un membru al delegației din Taiwan, dar, potrivit surselor, ar fi refuzat să facă acest lucru.

Luptă între cei doi chinezi și diplomatul taiwanez

O luptă a izbucnit în fața hotelului, iar oficialul taiwanez a fost rănit suficient de grav încât a necesitat tratament la spital. Acesta a suferit leziuni severe în zona capului. Poliția a fost chemată la fața locului, dar oficialii chinezi au revendicat imunitatea diplomatică. Ambasada Chinei la Suva a emis ulterior o declarație în care afirma că acuzațiile sunt „complet incompatibile cu faptele și sunt pur inventate”.

Mai multe surse care au fost la eveniment au confirmat că a avut loc altercația, iar TheGuardian a fost informat că biroul comercial al Taiwanului din Suva a depus o notă oficială de protest la ministerul afacerilor externe și al comerțului din Fiji. O purtătoare de cuvânt a poliției din Fiji a declarat că a fost depusă o plângere de către ambasada Chinei împotriva unui oficial taiwanez, susținând că diplomații chinezi ar fi fost agresați când au încercat să intre în locație.

Personalul biroului extern a intervenit și a avut loc o confruntare fizică. „Nu putem lăsa China să intimideze și să facă tot ce vrea”, a spus Wang, care este și copreședintele comisiei pentru afaceri externe și apărare în Taiwan. „Diplomații noștri din Fiji au sprijinul meu deplin”, a mai declarat acesta, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel