Diplomat rus: Cererile de investigare a dronelor din Ucraina creează un precedent periculos
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya. Sursa Agerpres
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya. Sursa Agerpres
Occidentul dorește o anchetă cu privire la utilizarea dronelor ce se presupune că au fost furnizate Rusiei de Iran.

Cererile Occidentului pentru o anchetă cu privire la utilizarea dronelor presupuse furnizate Rusiei de Iran creează un precedent periculos, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, potrivit TASS.

”Acțiunile delegațiilor occidentale, care cer secretariatului să organizeze o anchetă cu privire la utilizarea dronelor creează un precedent foarte periculos pentru activitatea Națiunilor Unite. Din punct de vedere juridic, se dorește o extindere artificială a competențelor secretariatului și dotarea acestuia cu funcții suplimentare prin încălcarea prerogativelor Consiliului de Securitate”, a spus el.

”Solicităm membrilor Consiliului de Securitate să apere Carta ONU, să condamne acțiunile delegației occidentale care o subminează și să vorbească clar pentru respectarea de către Secretariat a articolului 101 din Carta ONU și a mandatului său”, a adăugat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya.

Delegația rusă nu a auzit nimic legal în argumentul în favoarea organizării unei anchete privind utilizarea dronelor în Ucraina, a spus Nebenzya.

"Astăzi, nu am auzit nimic legal în raționamentul acelor țări care au cerut Secretariatului să organizeze o anchetă. Doar aceeași veche deliberare înșelătoare despre datoria Secretariatului de a răspunde la întrebările statelor membre", a spus el. ”A fost deosebit de emoționant să aud Statele Unite, principalul încălcător al rezoluției, acuzând Rusia de încălcarea rezoluției 2231”.

”Secretariatul trebuie să răspundă la întrebările statelor membre, dar trebuie să fie ghidat de mandatul său și de Carta ONU, mai degrabă decât de solicitările unor state”, a adăugat el.

Citește și:

UE sancționează Iranul pentru că a furnizat drone rușilor

La doar 3 zile de la sancțiunile pentru suprimarea protestelor antivoal, Uniunea Europeană dă undă verde noilor măsuri restrictive împotriva Iranului, de data aceasta pentru dronele pe care Teheranul le-ar fi furnizat Rusiei și care au fost folosite pentru a lovi populația în Ucraina. 

”Statele membre UE au decis să înghețe bunurile a trei persoane și a unei entități responsabile cu livrarea dronelor” la Moscova, a anunțat Consiliul UE. ”Luăm măsuri rapide împotriva Iranului care sprijină războiul Rusiei în Ucraina și salut decizia Consiliului de a adopta măsuri restrictive în timp record împotriva celor din Iran care oferă sprijin militar Rusiei”, a adăugat președintele Charles Michel... Citește mai mult AICI.

Vezi și:

”Informații cruciale”: SUA a investigat epava unei drone kamikaze de fabricație iraniană folosită de Rusia în Ucraina

Acest lucru a fost publicat de ziarul Washington Post citând două surse guvernamentale americane.

”Informațiile despre tehnologia și structura dronelor s-ar putea dovedi a fi cruciale pentru identificarea și doborârea aeronavelor înainte ca acestea să-și atingă ținta”, explică sursele, potrivit cărora SUA avuseseră deja ocazia să studieze armele folosite în trecut de aliații Iranului din Orientul Mijlociu.

Mai multe drone Shahed-136 au fost folosite de Rusia săptămâna aceasta pentru a lovi stațiile de combustibil și alte infrastructuri din capitala ucraineană Kiev, ucigând cel puțin patru persoane. 

Dronele, potrivit unor surse ucrainene, au plecat din trei baze militare ruse din Crimeea și din din Belarus. Iranul a trimis, de asemenea, o echipă de consilieri în zonele Ucrainei controlate de armata rusă pentru a furniza instrucțiuni tehnice operatorilor.

”Nu este clar modul în care Statele Unite au avut acces la epava uneia dintre drone, dar Pentagonul continuă să se coordoneze intens cu armata ucraineană și menține o prezență administrativă redusă la ambasada SUA la Kiev, condusă de un general al armatei”, se arată în articolul scris de Washington Post și citat de către publicația Agenzia Nova.

Shahed este o dronă mare care zboară foarte jos și are puține componente metalice, ceea ce face dificilă urmărirea în timp a radarului și a altor senzori. Examinarea epavei ar putea ajuta forțele ucrainene să localizeze dronele înainte ca acestea să ajungă la destinație. 

O altă problemă este legată de bazele de acasă ale Shahed, care nu sunt la îndemâna sistemelor de rachete furnizate de SUA Ucrainei. Acest lucru face dificilă lovirea dronelor înainte ca acestea să decoleze.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel