Diplomat iranian, condamnat în Belgia pentru tentativă de terorism
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Diplomat iranian, condamnat în Belgia pentru tentativă de terorism  /  Sursă foto: Pixbay
Diplomat iranian, condamnat în Belgia pentru tentativă de terorism / Sursă foto: Pixbay
Un tribunal belgian a condamnat un diplomat iranian pentru complotarea unui bombardament din 2018 împotriva unui grup de opoziție exilat în afara capitalei Franței.

Avocații belgieni că diplomatul din Viena, Assadolah Assadi, a fost vinovat de tentativă de „terorism” după ce un complot de bombardare a unui miting al Consiliului Național de Rezistență al Iranului (NCRI) în iunie 2018 a fost dejucat de poliția germană, franceză și belgiană.

"Hotărârea arată două lucruri: un diplomat nu are imunitate pentru fapte criminale și responsabilitatea statului iranian în ceea ce ar fi putut fi masacru", a declarat avocatul Georges-Henri Beauthier jurnaliștilor belgieni.

Condamnare la 20 de ani de închisoare

Curtea l-a condamnat pe Assadi la 20 de ani de închisoare în primul proces al unui oficial iranian pentru tentativă terorism în Europa de la revoluția iraniană din 1979. Totodată, Ministerul de externe al Iranului a „condamnat cu tărie” hotărârea, repetând poziția sa anterioară, potrivit căreia arestarea și urmărirea penală a lui Assadi sunt ilegale și încalcă Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

În același timp, trei complici au primit pedepse cu închisoarea și au fost privați de cetățenia belgiană. Cuplul iraniano-belgian Nasimeh Naami, în vârstă de 36 de ani, și Amir Saadouni, în vârstă de 40 de ani, au acceptat de la Assadi o jumătate de kilogram (un kilogram) de explozivi TATP și un detonator. Naami a primit o pedeapsă de 18 ani, iar Saadouni 15 ani, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel