Dinu Săraru, la 90 de ani: A trebuit să lupt toată viața cu împotrivirile care s-au așezat în fața unui om care credea că "se poate"
Dinu Săraru, scriitor, cronicar de teatru, ziarist, director de teatru Dinu Săraru, a împlinit, astăzi, 90 de ani, prilej cu care a vorbit despre modul în care și-a trăit viața până acum.
"Biografia mea este o biografie a unui personaj reprezentând faptul că epoca pe care am traversat-o până la 90 de ani a fost una controversată, din punct de vedere social, politic, cultural, până la absurdul adus la esență. Tot adevărul acestei biografii este literă de lege și de Biblie pentru mine, pentru că nu este niciun cuvânt în acest memorial al unui nonagenar care să nu fie acoperit de cea mai crudă, cruntă și desăvârșită condiție umană. Eu am reprezentat controversele epocii care m-a dus până la vârsta de 90 de ani.
A trebuit să lupt toată viața mea cu toate împotrivirile care s-au așezat în fața unui om care credea și a avut voința să spună că se poate. Și această credință în acest "se poate a fost încărcată de piedici incredibile. În această biografie, care începe cu romanul Niște țărani și care continuă cu Clipa, există un capitolul intitulat Frica. Și am revenit în toată biografia mea la această expunere, care se află în volumul al doilea al romanului, a celei de-a doua cărți a mea. Am fost, în subconștientul meu, marcat întotdeauna de frica experienței care s-a petrecut în romanul Clipa", a spus Dinu Săraru, făcând referire la volumul Jurnalul unui personaj controversat, într-un interviu pentru qmagazine.ro.
"Frica i-a făcut să mă trădeze"
Întrebat dacă cele mai multe dintre controverse se leagă de numele său înainte de 1989 sau după Revoluție, acesta a spus: "Înainte. Revoluția n-a făcut decât să scoată la iveală bătălia mea cu frica. Toate au început din secunda în care, la 13 noiembrie 1950, în veacul trecut, am fost angajat reporter la radio. De atunci a început biografia mea. Am avut noroc și de mentori foarte învățați, care m-au iubit și care m-au dăscălit, ca Alexandru Balaci, ca Mihnea Gheorghiu, ca Valentin Lipatti. Le datorez foarte mult lor. Dar și ei, la rândul lor, au trecut prin momente în care frica i-a făcut să mă trădeze într-un fel sau altul. Însă eu i-am iertat, pentru că iubirea mea față de ei și experiența personală m-au învățat că ei au fost supuși, la rândul lor, acestui sentiment al fricii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News