Urmărește emisiunea live
Din primele 100 cele mai poluate orașe din lume, 94 sunt în China, India și Pakistan
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
În fiecare an, un smog gros acoperă capitala Indiei, New Delhi. Săptămâna trecută, poluarea a devenit atât de puternică încât autoritățile au închis școlile.

Calitatea aerului este determinată de nivelurile de poluanți din aer PM2,5, PM10, ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf și monoxid de carbon. Concentrația de particule PM2,5 din New Delhi, particule care dăunează plămânilor oamenilor, este de 34 de ori mai mare față de nivelurile acceptate de Organizația Mondiale a Sănătății (OMS).  

Particulele (PM) cuprind particule minuscule care au un impact negativ asupra sănătății. PM-urile variază în dimensiune, cele mai dăunătoare sunt PM2,5 și PM10, cu un diametru mai mic de 2,5 μm și, respectiv, 10 μm. Diametrul unui păr uman este de 50-70 μm. Nivelurile PM2.5 mai mici de 12 sunt considerate bune, 55-150 nesănătoase, iar de peste 250 sunt periculoase.

Cele mai poluate orașe din lume

În 2020, India avea 46 din cele mai poluate 100 orașe din lume, urmată de China (42), Pakistan (6), Bangladesh (4), Indonezia (1) și Thailanda (1), conform instrumentului de urmărire a calității aerului IQAir. Toate aceste orașe au avut un rating de calitate a aerului PM2.5 de peste 50.

Nouă din primele 10 cele mai poluate orașe sunt în India. Hotan, aflat în regiunea Xinjiang din vestul Chinei, a avut cea mai proastă calitate medie a aerului în 2020, 110,2.

În același timp, în 2019, 1,67 milioane de decese în India au fost cauzate de poluarea aerului, potrivit Lancet.

În timp ce înlocuirea combustibililor solizi cu alternative a redus numărul de decese legate de poluarea aerului din locuințe din 1990, decesele legate de PM au crescut.

Cincisprezece dintre cele 20 de orașe cele mai poluate sunt în India, mai ales în nord. Arderea terenurilor crește poluarea toamna și iarna. Emisiile vehiculelor, industria și arderea deșeurilor contribuie, de asemenea, la niveluri ridicate de PM2,5 și alți poluanți.

Turnuri de smog, o soluție de curățare a aerului

Unele orașe indiene și chineze au instalat turnuri de smog pentru a încerca să abordeze poluarea aerului. New Delhi a instalat două după un ordin al Curții Supreme a Indiei, unul aflându-se într-o zonă comercială aglomerată.

Cele 40 de ventilatoare ale turnului, cu o înălțime de 25 de metri, în valoare de 2 milioane de dolari, preiau aer încărcat cu particule cu 1.000 de metri cubi (35.000 de picioare cubi) pe secundă și îl trec prin filtre.

Turnul de smog funcționează pe o rază de un kilometru și se presupune că reduce nivelul PM2.5 cu 50%. 

Impactul poluării aerului asupra sănătății

Potrivit OMS, aproximativ 7 milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului. Peste 90% din populația lumii trăiește în zone în care poluarea aerului depășește limitele OMS.

Poluarea aerului este legată de o serie de boli, inclusiv astmul, diabetul și bolile de inimă, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel