Data publicării:
Din dronă, poate părea o pădure distrusă, dar realitatea e alta! Carmen Avram: Există campanii de denigrare la adresa României
Carmen Avram, europarlamentar PSD, a vorbit despre latura nevăzută a tăierilor ilegale din România.
„La ce ne ajută plantarea de noi copaci, dacă noi continuăm să tăiem ilegal pădurile țării? Adică se fac eforturi atât de mari la nivel european pentru o gestionare mai sustenabilă a pădurilor, pentru plantarea de noi copaci, și la noi se taie ilegal. Vorba aceea: ce iei pe mere, dai pe pere. Ce spune Uniunea Europeană cu privire la tăierile ilegale de păduri din România?”, a fost întrebată Carmen Avram în cadrul unui interviu acordat DCNews.
„Tăierile ilegale din România rămân o problemă pentru noi, dar și pentru Comisia Europeană. Este o problemă veche, ce ne-a creat o reputație foarte proastă în Occident. Uniunea Europeană a și declanșat o procedură de infringement, iar România trebuie să intre în conformitate urgent. Dar aș vrea să vorbim și de latura mai puțin văzută a acestor tăieri ilegale, pentru că subiectul e foarte sensibil și inflamează o mare parte din societate. Aș vrea să spun că există niște elemente despre care ar trebui să vorbim, pentru că există inclusiv campanii de denigrare la adresa României pe această temă, iar în spatele acestora stau, uneori, interese private, occidentale. Spun acest lucru în cunoștință de cauză, pentru că, de doi ani, țin legătura în permanență cu experți români în domeniu și ni s-a explicat că, uneori, se fac confuzii voite, unele mai puțin voite, care sunt generate de mai mulți factori. De exemplu, întotdeauna a fost și probabil că va mai exista o vreme o diferență de care nu se ține cont între datele care apar în inventarul forestier național și datele care sunt la Institutul Național de Statistică în privința pădurilor. Există niște marje de eroare, care se folosesc, uneori, ca argument sau dovadă pentru tăierile ilegale. O altă problemă este că, în România, autoconsumul e sancționat ca fiind ilegal. În alte state europene, însă, autoconsumul e permis, proprietarul poate să-și recolteze o anumită cantitate de lemn pentru nevoile sale. Un alt motiv pentru care suntem înțeles greșit în unele situații se referă la faptul că se confundă nevoia de lemn pentru încălzire cu arderea inutilă a lemnului. Și nu ar trebui să uităm că avem 3,5 milioane de locuințe în zona rurală mai ales care depind de lemn pentru încălzire, fiind vorba de consumatori vulnerabili”, a spus Carmen Avram.
„Cea mai gravă confuzie care se face atunci când se prezintă dezastrul din România, sunt situații care nu se iau în calcul, una dintre ele este politica națională tradițională din silvicultură, dată de caracteristica pădurilor noastre. Adică noi tăiem copaci bătrâni, pentru că pădurile noastre sunt bătrâne, ceea ce e un lucru bun, pe care alții în Europa nu îl au. Înseamnă că noi i-am permis pădurii să ajungă bătrână. Dacă în Occident pădurile sunt tăiate pe la 40-60 de ani, când copacii sunt în plină maturitate, la noi de la 100 de ani în sus. Sunt copaci bătrâni care nu mai au aceeași capacitate de absorbție a carbonului. Întotdeauna se reîmpădurește zona tăiată”, a explicat Carmen Avram.
„Din dronă, o astfel de suprafață poate părea o pădure distrusă, dar de la nivelul solului poți vedea că acolo există deja puieți care vor ajunge la 100 de ani înainte de a fi tăiați”, a subliniat Carmen Avram.
„Totul pleacă de la lipsa unei strategii naționale forestiere”
„În România nu se scot rădăcinile copacilor tăiați, ceea ce rămâne după tăieri ajută la o regenerare naturală. Potrivit datelor din România, la noi exploatările anuale sunt mult mai mici decât creșterea anuală a pădurii, dar nu este cazul să diminuăm acest fenomen, tăierile ilegale există și, din păcate, nu sunt singura noastră problemă din păduri”, a mai spus Carmen Avram, adăugând: „Am observat, în ultimii ani, de când mă ocup de acest subiect în Parlamentul European, că totul pleacă de la lipsa unei strategii naționale forestiere. Gândiți-vă că avem, în prezent, 200.000 de hectare de pădure pe care nu le avem în evidență, nu știm unde sunt și ce se întâmplă cu ele. Apoi, legislația este foarte stufoasă și greu de gestionat de proprietari, de aceea am cerut simplificarea ei”, a precizat Carmen Avram.
„În păduri încep să se întâmple lucruri bune și ar trebui să le comunicăm”, a mai zis Carmen Avram.
Carmen Avram, informații vitale despre noua strategie europeană pentru păduri
Pentru a rămâne la curent cu activitatea europarlamentarului Carmen Avram, urmărește www.carmenavram.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News