Data actualizării:
Data publicării:

Din culisele adaptării cinematografice a lui Harry Potter

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Star recunoscut la Hollywood, creatoarea de costume franceză Jany Temime, a povestit în revista americană US Weekly, cu prilejul aniversării, în această vară, a 20 de ani de la apariţia lui Harry Potter, culisele adaptării cinematografice a romanului semnat de J.K. Rowling.

Star recunoscut la Hollywood, creatoarea de costume franceză Jany Temime, a povestit în revista americană US Weekly, cu prilejul aniversării, în această vară, a 20 de ani de la apariţia lui Harry Potter, culisele adaptării cinematografice a romanului semnat de J.K. Rowling.

De la primul roman apărut în 1997 până la saga cinematografică, care s-a întins pe un deceniu (2001-2011), aventurile lui Harry, Ron şi Hermione au sedus constant publicul.

(w670)

Jany Temime, care rămâne cel mai înfocat fan al lor, s-a alăturat aventurii în 2004, la realizarea filmului Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban, participând apoi la toate celelalte filme. A creat 20 de veşminte pentru fiecare personaj principal, în total 20.000 de piese. Amintirile ei se opresc mai ales asupra actorului ei favorit, Rupert Grint, care a interpretat personajul Ron Weasley, care îmbrăca adesea pulovere tricotate şi robe jerpelite. “Uneori îmi era şi ruşine, pentru că fiecare adolescent dorea să aibă un aer cool, iar Ron nu era niciodată aşa. Avea întotdeauna un aer ridicol. Dar s-a descurcat de minune. Este un mare actor şi m-a ajutat mult. Adoram să fac haine pentru el, fiindcă mă făcea tot timpul să râd”.

Elogii îi aduce Jany Temine şi lui Daniel Radcliffe, interpretul lui Harry Potter, “un tânăr incredibil” care îşi pregătea examenele de la şcoală în timp ce juca în film. “Avea o activitate nebunească, dar nu se plângea niciodată. Era drăguţ cu toată lumea. Este extraordinar, minunat”.

(w670)

La fel de flatantă este şi descrierea Emmei Watson (Hermione), a cărei carieră a avut o amploare formidabiă după Harry Potter. Designerul a conceput rochia de bal purtată de ea în Harry Potter şi Pocalul de foc, piesă foarte importantă pentru că “Era prima dată când ea devenea altceva decât premianta clasei. Devenea o femeie după care bărbaţii se puteau uita. Era splendidă în acea rochie”.

Alăturându-se echipei filmului Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban, Jany Temine s-a ocupat şi de o nouă estetică a acestei părţi a poveştii. A început prin a da un alt look uniformelor purtate de elevii şcolii Poudlard, dându-le un aer glamour adolescenţilor care începeau să devină tineri adulţi. A redesenat apoi uniformele şi accesoriile pentru Quidditch, adăugând piele pentru a le da un stil mai apropiat de rugby. Intenţia era de a obţine un aspect “mai cool, mai războinic” sportului preferat al vrăjitorilor. În sfârşit, pentru bătălia finală din Harry Potter şi Talismanele Morţii – partea a 2-a, a imaginat 15 costume pe zi pentru fiecare persoană.

(w670)

J.K. Rowling a scris cea mai mare parte a acestei saga într-o cafenea din Edinburgh, în faţa bibliotecii oraşului. Cu prilejul aniversării celor 20 de ani, fanii vrăjitorului cu cicatrice s-au strâns în capitalele engleză şi scoţiană pentru a marca cele două decenii ale primului volum al poveştii magice, Harry Potter şi piatra filosofală.  Pe reţelele sociale, fanii au publicat citatele preferate, scenele-fetiş sau simple mulţumiri scriitoarei pentru minunatele amintiri pe care le au despre carte.

Autoarea, care are 10,8 milioane de abonaţi pe Twitter, a sărbătorit şi ea momentul: ”Acum 20 de ani, o lume în care trăiam singură s-a deschis tuturor. A fost minunat. Mulţumesc”, a scris J.K. Rowling.

Între timp, cartea a fost tradusă în 79 de limbi din 200 de ţări, ceea ce a făcut din romancieră o multimilionară, mai bogată decât regina Angliei.

(w670)

Editura britanică Bloomsbury a publicat patru ediţii aniversare ale volumului Harry Potter şi piatra filosofală, iar în octombrie va organiza, în colaborare cu British Library, o expoziţie intitulată Harry Potter: o istorie a magiei, care va prezenta manuscrise, arhive şi obiecte de magie, expoziţie însoţită de publicarea a două cărţi dedicate subiectului.

Dacă volumele lui J. K. Rowling au adus un univers fantastic, succesul lor s-a datorat şi prieteniei solide care îi uneşte pe Harry Potter, Ron Weasley şi Hermione Granger. Eroul cu ochelari este citat de 19.018 de ori în toate volumele, prostul neîndemânatic apare de 6.495 de ori, în timp ce premianta clasei adună 5.457 de menţiuni. Din 2002, Daniel Radcliffe, Rupert Grint şi Emma Watson au dat chip acestor personaje.

(w670)

Aniversarea a 20 de ani a apariţiei primului volum al poveştii lui Harry Potter a fost sărbătorită şi la Editura Gallimard. La un an după apariţia cărţii în Marea Britanie, editura a decis să publice volumul în versiune franceză.

“Era un pariu, pentru că în universul cărţilor, această şcoală englezească cu uniforme este departe de codurile din Franţa”, aminteşte editoarea Catherine Bon. Dar calitatea universului magic a contat mai mult decât tradiţiile locale, pentru că “În toate volumele există un adevăr plin de umanitate, despre prietenie sau despre relaţia cu adulţii, de exemplu. Există multă inventivitate, suspans şi umor. Este un cocktail reuşit”

Pasiunea pentru Harry Potter a dus la un tiraj de 107 milioane de exemplare ale primului volum, iar în 2007, ultimul volum a fost tipărit în 2,3 milioane de exemplare.

(w670)

Dacă primele ediţii au fost publicate în ediţie de buzunar, Piatra filosofală, Camera secretelor şi Prizonierul din Azkaban cunosc o a doua tinereţe la Gallimard, urmând să apară în format mare. Deoarece, ceea ce părea iniţial o banală carte pentru copii a devenit un fapt de actualitate literară. Pariul a fost câştigat. Mai mult, scrierea lui J.K. Rowling a generat o adevărată pottermania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel