Urmărește emisiunea live
Din ce sunt făcuți banii din România. Dezvăluirea care i-a oripilat pe vegani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
bani de liceu
bani de liceu
Un clip apărut în mediul online, în care sunt dezvăluite ingredientele din care sunt realizate bancnotele din plastic, a dezgustat publicul. Printre cele 23 de substanţe folosite se numără şi seul de vită. În 23 de ţări există acest gen de bani. 

Seul este o substanță foarte grasă produsă din grăsimea resturilor animale. Australia, Canada, Marea Britanie, Singapore, Malaezia, dar şi România se numără printre ţările care folosesc bancnotele din plastic. Banca de Rezerve a Australiei a confirmat existenţa acestei substanţe.

Clipul care a ajuns pe internet şi în care este făcută dezvăluirea a fost postat de Project Nightfall pe Facebook. Cele trei minute de înregistrare au fost şocante pentru vegani. De asemenea, realizatorii materialului au explicat că seul de vită este folosit şi la fabricarea săpunului sau a lumânărilor.

"Acest video nu este deloc pe placul veganilor, musulmanilor, hindușilor sau al evreilor", "Seul este o grăsime esenţială care poate proveni doar de la porc, vită sau miel", "Acest clip este un fake news", "Da, banii nu sunt prietenoşi cu veganii, dar ce aţi spune şi despre alte produse? Din păcate, am fost surprins să aflu că "prea multe animale" se află într-o mulţime de alte produse"au fost câteva dintre reacţiile internauţilor. Peste 604.000 utilizatori Facebook au vizionat clipul.

 

Banca de Rezerve a Australiei a confirmat, pentru Daily Mail Australia, că există o cantitate mică de substanţă de origine animală în bancnotele din Australia: "Contribuie la procesul de fabricație și este ceva obișnuit în multe produse din plastic disponibile pe piață", a spus purtătorul de cuvânt.

Bancnotele de plastic din România

Primele bancnote din plastic (polimer) au apărut în România în 1999. Este vorba despre bancnotele de 2.000 de lei emise cu ocazia eclipsei totale de soare. Se pare că în procesul de fabricație se folosesc și cantități mici de grăsime de vită. Rolul ei este sa facă banii mai alunecoși, mai ușor de folosit, potrivit Știrile Pro TV. Informația despre seul de vită a aparut prima dată pe site-ul băncii Angliei, care a introdus prima bancnotă de plastic din istorie, cea de 5 Lire.

La întreaga masă monetară, care potrivit BNR-ului ar fi de peste un miliard de bancnote, sunt folosite chiar sute de kilograme de carne de vită. Reprezentanții Asociatiei veganilor din România au tras un semnal de alarmă, cu ceva timp în urmă. 

"Dacă luăm exemplul altor state civilizate, cum ar fi Marea Britanie, Noua Zeelandă, unde comunitățile de acolo au luat o poziție în acest sens și au solicitat băncilor să reconsidere utilizarea unor alternative vegetale, și noi am îmbrățișa o astfel de poziție din partea Băncii Naționale", spunea Adrian Sandu, membru fondator Asociatia Veganilor din Romania, pentru Știrile Por TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel