InfoCons a realizat un studiu în care a încercat să afle ce conțin, de fapt, mai multe tipuri parizer cu carne de pasăre ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 10 de produse, de la mai mulți producători/distribuitori și s-a descoperit că unele tipuri de parizer conțin până la 10 E-uri și 5 grame de zaharuri.
"Mărcile de produse tip parizer de pasăre care au făcut obiectul acestui studiu au fost: parizer cu carne de pasare ARO 500 g, parizer cu piept de pui Auchan 500g, parizer cu carne de pasare Auchan 1kg, miniparizer de pasare Baroni 500 g, parizer țărănesc cu piept de pui Baroni 500 g, parizer cu carne separată mecanic de pasare Simplu 500 g, parizer cu carne de pasare Casa Gustului 500 g, parizer cu carne de pasare Gustoso 500 g, parizer cu pasare Premia 1 kg, parizer cu carne de pasare Proxi 1kg.
Ce a constatat studiul InfoCons
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:
- Din punct de vedere al procentajului de carne de pasăre: procentajul cărnii de pasăre este cuprins între 10 și 75% din compoziția produsului.
- Din punct de vedere al ingredientului principal: 100% au în compoziție prim ingredient carnea/pieptul de pasăre/ de pui, 80% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție: 90% au în compoziție apă, 30% au în compoziție șorici, 20% au în compoziție slănină, 20% au în compoziție proteină animală din/de porc.
Aditivii alimentari regăsiți în parizerul de pasăre
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în parizerul de pasăre: 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 3 – 10:
- 10% din produse au în compoziție 10 E-uri,
- 30% din produse au în compoziție 6 E-uri,
- 10% din produse au în compoziție 5 E-uri,
- 20% din produse au în compoziție 4 E-uri,
- 30% din produse au în compoziție 3 E-uri.
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale, raportate la 100 de grame de produs. Valoarea energetică pentru parizerul cu carne de pasare este cuprinsa între 152 kcal și 239 kcal. Cantitatea de grăsimi variază între 8g și 20g. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3g și 9g. Cantitatea de glucide variază între 2g și 7.9g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0.02g și 0.9g.
90% din produsele analizate nu conțin fibre. Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16g pentru produsele studiate. Cantitatea de sare s-a situat între 7g și 3 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi", arată studiul InfoCons.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- PSD spune că a găsit originalul cărții lui Ciucă - „În slujba țării”. E scrisă de doi generali / foto
- BANCUL ZILEI: Naufragiatul...
- Român stabilit în Anglia: "În Marea Britanie, copiii plătesc părinților chirie. Noi, românii, avem simțul familiei" - VIDEO
- Adrian Negrescu, previziuni sumbre pentru 2025: Vom pierde câteva sute de mii de locuri de muncă
- Propunerea trimisă de sindicate la partide pentru modificarea Legii pensiilor. Lista principalelor schimbări solicitate
- Vrei copii după 35 - 40 de ani? Dr. Alice Barbu (SANADOR), recomandare pentru toate femeile care cred ca mai e timp / video
- Primarii și prefecții, complici în încălcarea legii în cazul inundațiilor din Galați și Vaslui
- Soarta oamenilor care au rămas fără case, la mâna unui condamnat penal de la Apele Române, plătit cu 4000 de euro lunar
- Noi explozii în Liban. Staţii de emisie-recepţie walkie-talkie ale Hezbollah au fost detonate - Update: Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU / Video
- Iohannis, cap de listă la Senat? Diana Tache, informație pe surse despre candidatură / video