Din ce era făcut blocul care a ars ca o torță în Valencia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Freepik
Freepik
David Higuera, inginer tehnic și expert în instalații de construcții, a declarat că, după toate probabilitățile, materialul folosit la fațada clădirii reprezintă cauza principală a răspândirii rapide a flăcărilor.

Se pare că materialul folosit la fațada blocului era format din plăci de aluminiu acoperite cu un izolator sintetic care este „extrem de inflamabil”, a spus Higuera pentru El Pais.

În urma incendiului, cel puțin patru persoane au murit și alte câteva zeci sunt grav rănite sau dispărute. Incendiul a avut loc în cartierul Campanar din Valencia, la două blocuri lipite, de 14, respectiv 10 etaje. 450 de oameni locuiau în cele 138 de apartamente ale complexului.

Adriana, administratorul imobilului și locuitor la etajul 12, a spus că incendiul a generat o coloană mare de flăcări și fum dens. În doar o jumătate de oră, flăcările au afectat întreaga clădire, care a fost finalizată în 2008 la intersecția bulevardelor Maestro Rodrigo și Poeta Rafael Alberti.

Flăcările s-au răspândit cu o viteză amețitoare pe plăcile de aluminiu ale fațadei. Acestea erau acoperite cu poliuretan, un material foarte inflamabil, după cum a confirmat Esther Puchades, vicepreședintele Colegiului Inginerilor Tehnici Industriali din Valencia (Cogitival). El a efectuat un raport de expertiză a clădirii. Vântul puternic din direcția vest a contribuit de asemenea la propagarea incendiului. Se pare că s-a format coloană densă de fum negru, potrivit mai multor localnici. 

CITEȘTE ȘI        -      13 persoane rănite / Incendiu puternic în Valencia. Două blocuri, cuprinse de flăcări. Zona, plină de români

Ansamblul rezidențial a fost distrus complet

Ansamblul rezidențial care a ars este format din două blocuri unite, unul de 14 etaje și celălalt de 10 etaje, ambele fiind distruse complet. Restul imobilelor din cartier nu au fost afectate de flăcări. 

Flăcările au acoperit toată fațada și au făcut ca unele părți ale clădirii să fie efectiv ejectate în afara clădirii. Focul a început la etajul al șaptelea, dar s-a extins foarte repede în tot blocul. Poliția a întrerupt accesul pentru a evita accidentele și pentru a facilita sosirea vehiculelor de urgență.

David Higuera, inginer tehnic și expert în instalații de construcții, subliniază că, după toate indicațiile, materialul folosit în fațadă a fost cauza răspândirii rapide a incendiului. Este vorba de niște plăci de aluminiu acoperite cu un izolator sintetic care este „foarte inflamabil”.

„Au un comportament termic foarte bun împotriva căldurii și frigului, dar aceste spume sintetice sunt foarte inflamabile”, a mărturisit el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel