Data publicării:
Dileme morale, voci singulare, adevărurile vieţii şi provocările ficţiunii, la TIFF, plus multă, multă muzică
Regele Belgiei/ King of the Belgians, comedia scrisă și regizată de Peter Brosens și Jessica Woodworth, deschide oficial cea de-a 16-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania vineri, 2 iunie, de la 20.45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Gala de deschidere TIFF 2017
Regele Belgiei/ King of the Belgians, comedia scrisă și regizată de Peter Brosens și Jessica Woodworth, deschide oficial cea de-a 16-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania vineri, 2 iunie, de la 20.45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Duo-ul de succes din lumea filmului independent revine cu o poveste irezistibilă ce ia forma unui mockumentary foarte apreciat de critici și de public.
În timpul unei vizite de stat în Turcia, regele Belgiei află că, în lipsa lui, țara pe care o conduce s-a divizat. Decide să se întoarcă acasă, dar o furtună solară afectează toate rețelele de telecomunicații. Fără telefon și-n imposibilitatea de a zbura către Belgia, dar cu puțin ajutor din partea unui regizor englez și a unui formații feminine bulgare de muzică populară, părăsește țara și pleacă în aventura vieții sale, într-un road trip nebun prin Balcani.
Regele Belgiei
Personajele pitorești din film vor fi pe scena TIFF, iar una dintre surprizele serii va fi concertul extraordinar al Corului Sirenelor de la Marea Neagră, formația feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria. Grupul din film este format din cântărețe selectate din coruri faimoase din țara vecină: The Mystery of the Bulgarian Voices, câștigător al unui Grammy în 1990, Ansamblul Filip Kutev, Slavey Quartet și Cosmic Voices from Bulgaria.
Cine-concert: Lotte, mon amour (Proiecție EducaTIFF)
Cu o zi înainte de deschiderea TIFF, pe 1 iunie, de la 12.00 (pentru copii), la Casa de Cultură a Studenților, un eveniment special o va readuce la Cluj, la doi ani după Tabu, pe Christine Ott, cu cine-concertul Lotte, mon amour.
Sedusă de farmecul unic al capodoperelor animate ale lui Lotte Reiniger (1899 - 1981), unul dintre pionerii animației cu siluete, Christine Ott a compus muzică originală care să redea magia acestor povești. Artista franceză, care a cântat alături de Radiohead, Yann Tiersen sau Noir Désir, va fi acompaniată de Anne-Irène Kempf la alto și percuție.
Cine-concert: The General, trio Diallele
Una dintre capodoperele lui Buster Keaton, filmul mut The General (1926) va fi însoțit la TIFF de muzica originală a trio-ul francez Diallèle. Format în 2008 de Romain Bercé și frații Sylvain și Mathieu Lemaire (chitară, saxofon, baterie), trio-ul propune o energie rock pentru un western antrenant, în care cascadoriile spectaculoase ale lui Buster Keaton te țin cu sufletul la gură. Părțile muzicale melancolice și sobre, mai apropiate de stilul Diallèle, îi dau filmului sensibilități contemporane și evocă o altă latură a lui Keaton.
Buster Keaton şi Trio Diallele
The General/ Le Mécano du général a fost inclus în topul celor mai bune 50 de filme din toate timpurile de revista Sight & Sound.
Concert Jozef Van Wissem
Marţi, 6 Iunie, la ora 21:30, Jozef van Wissem (n. 1962), un foarte apreciat muzician și compozitor olandez stabilit în New York, colaborator frecvent al lui Jim Jarmusch, va cânta melodiile compuse pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, care i-au adus Cannes Soundtrack Award în 2016.
Jozef Van Wissem
Van Wissem este „deopotrivă un compozitor avangardist și un muzician baroc la lăută, prin urmare deloc străin de contradicții”, scrie The New York Times. A susținut peste 800 de concerte solo la lăută în biserici și spații de concerte din întreaga lume, încercând să popularizeze un instrument puțin folosit astăzi. A înregistrat sau cântat live cu Jim Jarmusch (albumele Concerning the Entrance into Eternity, The Mystery of Heaven), Tilda Swinton sau Zola Jesus, iar muzica sa hipnotică și poetică l-au propulsat printre cei mai valoroși muzicieni contemporani.
Eveniment special: Regii manelelor și Kana Jambe
Un eveniment spumos la TIFF se anunță proiecția Regii manelelor/ The New Gipsy Kings, urmată de un concert Kana Jambe, miercuri, 7 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenților. Filmul descrie ascensiunea spectaculoasă a manelelor și istoria incredibilă a starurilor din industrie. Povestea trupei incluse în filmul regizat de Liviu Tipuriță pentru BBC a început odată cu lansarea piesei cu același nume, cântată de Bogdan Artistu, care a depășit 32 de milioane de vizualizări pe YouTube. Kana Jambe propune un concert energic, cu ritmuri reprezentative pentru unul dintre cele mai dezbătute fenomene sociale din România post-decembristă. Invitați speciali vor fi regizorul Liviu Tipuriță și doi dintre protagoniștii filmului, impresarii Dan Bursuc și Puiu Gheorghiu.
Concert Charlie Cunningham
Una dintre vocile în ascensiune ale folk-ului britanic, Charlie Cunningham, va încânta publicul TIFF cu melodii de pe noul album, Lines. Muzica sa este un mix de sensibilități folk cu pop și accente flamenco, împrumutate din cultura spaniolă după doi ani petrecuți la Sevilia. După trei single-uri de succes, care i-au adus titlul de Bloggers Choice for 2014 al Radio 1 (BBC), și-a lansat anul acesta primul album, Lines, pe care publicația Clash l-a decretat „un debut sclipitor”.
„O bijuterie a folk-ului britanic”, apreciază revista Rolling Stone
Charlie Cunningham
Concert Loredana, Film Food și seri de muzică la Casa TIFF
Dinamic și surprinzător, programul Festivalului Internațional de Film Transilvania include, în fiecare an, experiențe artistice diverse, concerte și petreceri. Ediția din 2-11 iunie se anunță de-a dreptul savuroasă: secțiunea Film Food aduce la TIFF trei dintre cele mai noi filme despre arta gastronomică. Experiențele culinare cinematice vor fi însoțite de cine condimentate de cei mai populari chefi din România: Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea.
În Soul - Ingredientul sufletului (r. Angel Parra, Jose Antonio Blanco), chef Eneko Atxa și maestrul sushi-ului, Jiro Ono, fac o paralelă interesantă între gastronomia spaniolă și cea japoneză. Proiecția din 5 iunie va fi urmată de o cină pregătită de chef Sorin Bontea. Pe 6 iunie, chef Cătălin Scărlătescu va găti cina de după Savoarea Turciei (r. Luis Gonzalez), filmul despre faimoșii chefi Roca, porniți pe urmele secretelor bucătăriei turcești. Pe 7 iunie, înainte de a gusta deliciile marca chef Florin Dumitrescu, publicul va urmări Totul despre grătarul argentinian (r. Mariano Cohn, Gaston Duprat), o călătorie în țara în care grătarul e deopotrivă mâncare și ritual.
Un moment aparte va fi TIFF Official Party în Form Space, pe 9 iunie, de la ora 23:00. Loredana va concerta la Cluj într-un tribut adus regretatului compozitor Adrian Enescu, la mai puțin de un an de la dispariția sa. Bună seara, iubito, O inimă de 16 ani sau Un buchet de trandafiri sunt câteva dintre melodiile care i-au adus succesul, toate fiind semnate de Adrian Enescu. Acesta i-a remarcat vocea pe când avea doar 16 ani, compunându-i în 1987 primul album, Bună seara, iubito, unul de referință în muzica pop autohtonă, vândut în peste 1,5 milioane de exemplare. A urmat albumul Un buchet de trandafiri (1989), iar împreună au colaborat la Diva Inamorata (2001).
Adrian Enescu și-a dedicat mai bine de 40 de ani muzicii, iar de numele său se leagă peste 65 de filme. În 2013, TIFF i-a oferit Premiul întreaga carieră, iar în 2017, muzica lui se întoarce la Cluj în interpretarea celei care îi datorează cel mai răsunător debut de pe scena muzicii românești.
Lotte, mon amour
Printre evenimentele muzicale de neratat se află și concertul susținut de Thierry Escaich vineri, 9 iunie, la ora 21.30, la orga Bisericii Romano-Catolice ,,Sfânta Treime’’. Unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi ai generației sale și desemnat de patru ori Cel mai bun compozitor al anului în cadrul competiției Victoires de la Musique, el va improviza live la orga bisericii, însoțind muzical proiecția capodoperei lui Fritz Lang, Moartea obosită/ Der Müde Tod.
Tot despre o ascensiune fulminantă vorbește și Politica, manual de întrebuințare / Politica, Manual de Instrucciones. Documentarul regizat de Fernando León de Aranoa, unul dintre cei mai premiați regizori spanioli, oferă imagini din culisele evoluției PODEMOS, un partid proaspăt înființat, care a reușit în foarte scurt timp să devină a treia putere în Parlament. Proiecția va fi urmată de o dezbatere intitulată Film și politică, la care vor fi invitați politicieni autohtoni și formatori de opinie.
Savoarea Turciei
Casa TIFF va fi și în acest an inima concertelor și petrecerilor din festival. Cine-concertul 360° pe scara Hans Richter propune un portret alb-negru în mişcare al artistului german. CelloFun și Irina Margareta Nistor vor acompania live scurtmetrajele cineastului. Tot aici va cânta, a doua zi după concertul din deschidere, corul Sirenelor de la Marea Neagră din Regele Belgiei. În atmosfera Casei TIFF, Treeoo & Paolo Profeti European Collective vor încânta audiența cu un Austrian-Romanian Uber-Jam Jazz. Muzica alternativă românească se bucură de multă atenție și în acest an, fiind programate concertele unor nume ca Jurjak, Eyedrops, Silent Strike & Muse Quartet și Otherside.
Hans Richter
Competiția TIFF 2017: adevăr sau provocare?
Dintre cele 12 titluri care concurează pentru Trofeul Transilvania, 8 sunt debuturi.
Competiția celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), dedicată exclusiv regizorilor aflați la primul sau al doilea film, este o veritabilă zonă de conflict: povești pe muchie de cuțit, inspirate de evenimente reale sau experiențe personale, situații provocatoare și abordări temerare, fabule morale nuanțate sau extreme, semnate de regizori care își asumă riscuri și despre care, cu siguranță, se va mai auzi.
Politica manual de instrucţiuni
,,Ca-n fiecare an, mă interesează să descopăr acele voci singulare și curajoase care nu joacă precaut și preferă să riște totul pe o carte. În selecția din acest an, șocul vine de unde te aștepți mai puțin, emoția arde la foc mic, dar efectele ei sunt devastatoare, dilemele morale și pariurile formale te scot din zona de confort, iar relațiile de familie sunt puse la grea încercare înainte ca situația să se stabilizeze. Adevărurile vieții și provocările ficțiunii – aceasta e aventura competiției TIFF din 2017’’, conchide Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.
Tărâmul binecuvântat
Chiar dacă România lipsește în acest an din competiție, există două prezențe autohtone în selecție. Actorul Alec Secăreanu are rolul principal în Tărâmul binecuvântat/ God’s Own County, descris de critici ca fiind răspunsul britanic la Brokeback Mountain. Recent premiat la Sundance și la Berlin, debutul regizorului Francis Lee urmărește povestea de dragoste emoționantă, dar lipsită de sentimentalisme, dintre un tânăr fermier britanic și un muncitor român.
Familia mea fericită
Tot de la Sundance vine și comedia dulce-amară Familia mea fericită/ My Happy Familly (r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross), istoria unei femei georgiene care, în seara celei de-a 52-a aniversări, decide să-și părăsească soțul și să plece de acasă, iscând un mic cutremur familial. Imaginea este semnată de Tudor Panduru.
Teren de joacă
Un debut provocator este cel al regizorului polonez Bartosz M. Kowalski, care a zgâlțâit din temelii competiția și publicul festivalului de la San Sebastian. Un studiu șocant asupra violenței infantile, Teren de joacă/ Playground este un film inspirat de crima săvârșită de doi adolescenți britanici a căror faptă a îngrozit întreg mapamondul.
Tărâmul celor mici
O altă abordare deranjantă asupra modului în care sunt afectați copiii de violența omniprezentă este cea a regizorului israelian debutant Yaniv Berman. Tărâmul celor mici/ Land of the Little People surprinde lupta pentru teritoriu a doi dezertori cu un grup de copii pentru care războiul încetează să mai fie o joacă.
Zeus
Zeus analizează legătura specială dintre oameni și șoimi, pornind de la relația toxică a eroului cu mama sa. Primul lungmetraj al lui Miguel Calderón, supranumit ,,copilul teribil al artei contemporane mexicane’’, este bazat chiar pe povestea impresionantă care i-a schimbat viața.
Piatră pe inimă
Inspirat de o experiență la fel de personală, debutul multipremiat internațional Piatră pe inimă/ Heartstone (r. Gudmundur Arnar Gudmundsson) descrie turbulențele sentimentale care pun la încercare prietenia dintre doi adolescenți, în decorul spectaculos-glacial al Islandei.
Delfinii înoată spre est
Reuniunea preț de un weekend dintre o fiică și tatăl ei care mint amândoi cum respiră generează o farsă adorabilă în Delfinii înoată spre est/ Las Toninas Van Al Este (r. Gonzalo Delgado, Verónica Perrota), semnat de unul dintre co-scenariștii comediei uruguayene Whisky, premiată cu Trofeul Transilvania în 2005. La polul opus, Vremea crizantemelor/ Chrysantemums Time (r. Dmytro Moiseiev) ne face părtași la odiseea răvășitoare a unei tinere văduve care trebuie să se confrunte cu pompele funebre, rudele rapace și propria ei credință după ce soțul ei s-a sinucis.
Gloria
Gloria/ Glory (r. Kristina Grozeva și Petar Valchanov) e o fabulă socială despre dreptate și manipulare. Recompensat la Locarno cu o mențiune specială, filmul tandemului bulgar premiat la TIFF pentru Lecția îl are ca protagonist pe un muncitor binevoitor care sfârșește prin a fi o victimă a sistemului. În Hounds of Love, terifiantul debut al australianului Ben Young, o adolescentă este răpită și sechestrată de un cuplu disfuncțional. Rolul extrem de solicitant al tinerei Emmei Booth i-a adus un binemeritat Premiu de interpretare la Festivalul de la Veneția.
De la Berlin vine Simularea/ Simulation, primul film al actorului iranian Abed Abest și, cu siguranță, cea mai provocatoare propunere vizuală din competiție. Scenografia abstractizată reprodusă integral într-o cutie neagră generează o doză serioasă de surpriză și suspans. Filmat aproape exclusiv într-un apartament, Regele fără un ochi/ El Rey Borni (r. Marc Crehuet) este o comedie neagră în patru personaje în care tânărul care și-a pierdut un ochi în timpul unui protest stârnit de criza din Spania se întâlnește întâmplător cu polițistul vinovat pentru accident.
The New Gypsy Kings
Din Juriul Competiției vor face parte, printre alții, actrița Clotilde Courau, Prințesă de Veneția și Piemont, care poate fi văzută la TIFF în L’Ombre des femmes (r. Philippe Garrel), criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound), selecționer pentru BFI Southbank și consultant pentru London Film Festival, și regizorul Marian Crișan.
Vom reveni!
Deschiderea TIFF
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News