Data actualizării:
Data publicării:

Digital single market: românii pot face legile pentru "Piața Digitală Unică"

Autor: Adina Vălean | Categorie: Politica
WhatsApp

România este recunoscută pentru expertiza tinerilor IT-ști, dar antreprenorii în tech și digital trebuie să lupte cu deficiențele legislației în domeniu. Nu este vorba despre legile din țară, ca de obicei, ci despre legislația comunitară. Adina Vălean, vicepreședintele Parlamentului European, prezintă în analiza politică scrisă pentru DCNews un plan de creare a pieței unice high-tech, high-speed şi high-quality. De asemenea, solicită IT-iștii și antreprenorii români să spună ce trebuie să conțină legile care vor reglementa Piața Unică Digitală. DCNews va transmite vicepreședintelui PE, Adina Vălean, propunerile și observațiile postate la rubrica de comentarii sau trimise pe [email protected].

În prezent, piaţa digitalã europeanã este constituitã din servicii online naţionale (42%), servicii online stabilite în Statele Unite (54%) şi doar 4% servicii online transfrontaliere, în cadrul Uniunii Europene. Micile afaceri online care intenţioneazã sã facã comerţ într-un alt stat al Uniunii sunt supuse unei rate de TVA anuale de peste 5000€.
Iată analiza politică scrisă de Adina Vălean:

 

IT-iști și antreprenori români, sunteți invitați la consultări pentru proiectul "Piața Digitală Unică"!

Trăim în plină eră digitală, în care viața fără internet e de neimaginat. Și acum este timpul pentru pasul următor - crearea pieței unice high-tech, high-speed şi high-quality. O piață care să răspundă nevoilor de creștere ale întreprinzătorilor, dar și celor de bunăstare ale consumatorilor din Uniunea Europeană. Și cum România este recunoscută pentru expertiza tinerilor IT-ști, pe de o parte, și, pe de altă parte, antreprenorii în tech și digital se confruntă deja cu deficiențele legislației în domeniu, consider că este o oportunitate excelentă de a colabora la acest proiect prin consultari publice - policymakers și IT experts - pentru ca, finalmente, comerțul electronic să înflorească pe baze corect și unic reglementate în beneficiul tuturor celor 28 de țări membre UE.

Fair play și toată lumea câștigă

Crearea pieței unice digitale a fost anunțată ca prioritate de Jean–Claude Juncker în momentul preluãrii şefiei Comisiei Europene. Proiectul presupune uniformizarea celor 28 de legislaţii naţionale cu privire la comerţul electronic pentru a asigura un cadru unic de reglementare a zonei digitale, care sã aibã în vedere progresul tehnologic la nivelul comunicaţiilor electronice şi care sã rãspundã cerinţelor pieţei globale, stimulând astfel competiţia şi investiţiile. Altfel spus, scopul pieţei digitale este dezvoltarea sectorului privat european prin crearea unui level – playing field în care actorii privaţi din piaţã sã poatã concura în mod corect şi sub incidenţa acelorași reguli, cu un efect de domino ce ar permite campionilor europeni ai industriei digitale sã creascã şi sã devinã mai competitivi pe piaţa digitalã globalã.

Ce înseamnă digital single market

Planul concret pentru o piațã digitalã unicã în Europa a fost anunțat de Comisia Europeanã pe 6 mai 2015 sub forma a 3 piloni şi 16 direcții de acțiune. În câteva cuvinte, piaţa digitalã unicã s-ar traduce prin stimularea competiţiei economice şi digitale la nivel european, care sã conducã mai apoi la cercetare şi inovare în acest sector. În acelaşi timp, digital single market mai înseamnã reducerea decalajului digital între statele membre atât la nivelul tehnologiilor digitale, cât şi la nivelul competenţelor digitale ale cetãţenilor europeni. Europa trebuie sã recupereze din avansul tehnologiilor 4G si 5G al economiilor americane şi asiatice, iar o piaţã digitalã autenticã, cu produse şi servicii paneuropene, poate reprezenta un pas major în gestionarea acestei întârzieri. În acelaşi sens, piaţa digitalã europeanã va evita blocajul digital geografic şi va moderniza legislaţia privind utilizarea drepturilor de autor în vederea balansarii corecte a intereselor creatorilor de conţinut şi cele ale consumatorilor.
Mai aprofundat, strategia vizeazã, mai întâi de toate, accesul la bunuri şi servicii digitale prin intermediul comerțului electronic transfrontalier cu costuri de livrare mai mici la nivel european. Al doilea pilon are în componenţã dimensiunea de cybersecurity si de protecție a datelor cu caracter personal, iar al treilea pilon vizează îmbunãtãţirea competenţelor profesionale (programare, coding) şi logistice ale europenilor într-un cadru în care, în decembrie 2014, doar 13% din utilizatorii Internetului la nivel global proveneau din Uniunea Europeanã.

O cursã digitalã cu câteva obstacole

Criza economicã mondialã a afectat serios peisajul de business global, având o contribuţie deosebitã în poziţionarea tot mai bunã a sistemelor de tehnologie a informaţiei în economia digitalã. Piaţa digitalã unicã are scopul de a crea un mediu competiţional deschis şi obiectiv în care toţi jucãtorii digitali sã poatã concura onest si liber intr-o piata unde eventualele abuzuri sunt corect sancționate. Provocarea pentru autoritatea europeanã în domeniul concurenţei este deci sã aplice legea concurenţei în mod corect într-un nou context de piaţã online, aflata de altfel în permanentã schimbare.
Un alt blocaj în calea dezvoltãrii potenţialului digital al Uniunii Europene este reprezentat de nivelul scãzut al comertului electronic transfrontalier. In prezent, piaţa digitalã europeanã este constituitã din servicii online naţionale (42%), servicii online stabilite în Statele Unite (54%) şi doar 4% din serviciile online transfrontaliere din cadrul Uniunii Europene, într-un context în care micile afaceri online care intenţioneazã sã facã comerţ într-un alt stat al Uniunii sunt supuse unei rate de TVA anuale de peste 5000€.


Nu în ultimul rând, sã ne amintim de precedente. Proiectul Connected Continent al mandatului trecut, care a avut, in mare, obiective similare cu Digital Single Market a reusit doar un acord pe roaming şi net neutrality, care se va vota saptamana viitoare în sesiune plenarã. Evitarea sortii pachetului de legislatie Connected Continent se poate realiza, doar daca toti actorii interesati si potential afectati de aceasta legislatie vor fi consultati din timp si cu seriozitate.

Va invit, pe aceasta cale, sã participaţi la consultãrile publice deschise de Comisia Europeanã privind piaţa digitalã unicã. Vom identifica împreună necesitatile si prioritatile din domeniu astfel încât să rezulte cel mai bun cadru legislativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel