Data publicării:

Diferențele dintre Hamas și Hezbollah. Motivul pentru care ar coopera împotriva Israelului

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află de ce ar putea coopera Hamas și Hezbollah împotriva Israelului.

În timp ce Israelul se pregătește pentru o operațiune militară de amploare împotriva Hamas în Gaza, riscurile unei escaladări a conflictului regional sunt mari. Cea mai importantă amenințare suplimentară la adresa Israelului este reprezentată de Hezbollah, grup militant și partid politic cu sediul dincolo de granița de nord a Israelului, în Liban.

Atât Hamas, cât și Hezbollah sunt susținute de Iran și consideră că slăbirea Israelului este principala lor rațiune de a fi. Cu toate acestea, cele două grupuri nu sunt identice. Diferențele dintre ele vor influența probabil acțiunile lor - și ale Israelului - în zilele și săptămânile care vor urma.

Spre deosebire de Hamas, până în prezent, Hezbollah nu a pornit la război doar pentru cauza palestiniană. Acest lucru s-ar putea schimba. Hezbollah nu a intrat încă pe deplin în conflictul actual, dar grupul a făcut schimb de focuri cu Israelul, dincolo de granița nordică cu Libanul. Între timp, Iranul a declarat că o extindere a războiului ar putea fi "inevitabilă".

Hezbollah sau "partidul lui Dumnezeu"

Denumit "partidul lui Dumnezeu", Hezbollah se prezintă ca o mișcare de rezistență șiită. Ideologia sa se concentrează pe expulzarea puterilor occidentale din Orientul Mijlociu și pe respingerea dreptului Israelului de a exista.

Grupul a fost fondat în 1982 - în mijlocul războiului civil libanez de 15 ani - după ce Israelul a invadat Libanul ca represalii la atacurile comise de facțiuni palestiniene cu sediul în Liban. A fost rapid sprijinit de Iran și de Corpul său de Gardieni ai Revoluției Islamice, care a furnizat finanțare, arme și pregătire în efortul de a extinde influența iraniană în statele arabe.

Forța militară a Hezbollah a continuat să se dezvolte după ce războiul civil libanez s-a încheiat în 1990, în ciuda faptului că majoritatea celorlalte facțiuni au dezarmat. Gruparea a continuat să se concentreze pe "eliberarea" Libanului de Israel și s-a angajat în ani de zile într-un război de gherilă împotriva forțelor israeliene care ocupau sudul Libanului până la retragerea Israelului în 2000. Apoi, Hezbollah și-a concentrat în mare parte operațiunile pe recucerirea pentru Liban a zonei de frontieră disputate de la Fermele Shebaa.

În 2006, Hezbollah s-a angajat într-un război de cinci săptămâni cu Israelul în încercarea de a regla conturile și nu cu scopul de a elibera Palestina. Acel conflict a ucis peste 158 de israelieni și peste 1.200 de libanezi, majoritatea civili.

Din 2011, în timpul războiului civil sirian, puterea Hezbollah a crescut și mai mult, deoarece forțele sale l-au ajutat pe președintele sirian Bashar al-Assad, un aliat al Iranului, împotriva rebelilor majoritar sunniți. În 2021, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că grupul avea 100.000 de luptători (deși alte estimări variază între 25.000 și 50.000). Se mândrește cu un arsenal militar sofisticat, dotat cu rachete de precizie și drone.

Grupul a funcționat, de asemenea, ca un partid politic în Liban și deține o influență semnificativă, fiind adesea descris ca un "stat în stat". Opt membri au fost aleși pentru prima dată în parlamentul libanez în 1992, iar în 2018, o coaliție condusă de Hezbollah a format un guvern.

Hezbollah și-a păstrat cele 13 locuri la alegerile din 2022, dar coaliția și-a pierdut majoritatea, iar țara nu are în prezent un guvern pe deplin funcțional. Alte partide libaneze acuză Hezbollah că paralizează și subminează statul și că contribuie la instabilitatea persistentă din Liban.

Hamas, "mișcarea de rezistență islamică"

"Hamas", care se traduce literal prin "zel", este un acronim arab pentru "mișcarea de rezistență islamică". Grupul a fost fondat în 1987, în Gaza, ca o ramură a Frăției Musulmane, un grup sunnit proeminent cu sediul în Egipt.

Apărută în timpul așa-numitei prime intifade sau revolte a palestinienilor împotriva ocupației israeliene, Hamas a adoptat rapid principiul rezistenței armate și a cerut anihilarea Israelului.

Politica palestiniană s-a schimbat în mod semnificativ după acordurile de la Oslo din 1993, o serie de acorduri negociate între guvernul israelian și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) cu scopul de a stabili un acord de pace cuprinzător.

Opunându-se procesului de pace, aripa armată a Hamas, Brigăzile al-Qassam, s-a impus ca principala forță de rezistență armată împotriva Israelului. Aceasta a lansat o serie de atacuri sinucigașe cu bombă care au continuat în primii ani ai celei de-a doua Intifade (2000-2005), înainte de a trece la rachete ca tactică principală.

Hamas și Hezbollah funcționează ca partide politice

Hamas a câștigat alegerile parlamentare în 2006, iar în 2007 a obținut controlul asupra Fâșiei Gaza în urma unei bătălii sângeroase cu partidul rival Fatah, soldată cu peste 100 de morți. De atunci, Hamas a controlat Gaza, manifestând puțină toleranță față de opoziția politică. Hamas nu a organizat niciodată alegeri, iar opozanții și criticii politici sunt frecvent arestați și se raportează cazuri de tortură.

În acest timp, aripa armată a Hamas a devenit din ce în ce mai sofisticată. Arsenalul său cuprinde acum mii de rachete, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și drone.

Hamas a primit din ce în ce mai multe finanțări, arme și pregătire din partea Iranului, dar nu se află în buzunarul Iranului în aceeași măsură ca Hezbollah, care este susținută aproape exclusiv de Iran și care își primește directivele de la Republica Islamică.

Mai mult, fiind o organizație sunnită, Hamas nu împărtășește legătura religioasă șiită cu Iranul care caracterizează Hezbollah și majoritatea reprezentanților Iranului. Prin urmare, deși Hamas beneficiază, fără îndoială, de patronajul Iranului, tinde să opereze mai independent decât Hezbollah.

În schimb, Hamas a primit în trecut sprijin din partea Turciei și a Qatarului, printre altele, și operează cu o autonomie relativă. De asemenea, grupul a fost mult timp în dezacord cu Iranul din cauza pozițiilor lor opuse în Siria.

În acest moment, acesta este în mare măsură un război între Israel și Hamas. Hezbollah rămâne, totuși, o amenințare pentru Israel. În cazul în care Iranul o activează, implicarea sa deplină ar schimba rapid cursul conflictului și ar deschide probabil un război regional, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel