Diferențe uriașe între sondajele pentru Primăria București. Bogdan Chirieac: Trebuie să ne punem un semn de întrebare. De la 8% la 23% e cale foarte lungă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Bogdan Chirieac a vorbit despre diferențele mari din sondaje în ceea ce privește șansele candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Analistul politici Bogdan Chirieac a comentat la Antena 3 CNN diferențele majore dintre sondajele privind alegerile la Primăria Capitalei, sugerând că acestea pot să devină "instrumente electorale". 

Asta în contextul în care candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, este cotat cu 38% din voturi și se află pe locul 1 în această cursă, conform unui sondaj CURS. Nicușor Dan este pe locul al doilea, cu 27%. Medicul Cătălin Cîrstoiu are 23%. Candidatul AUR, Mihai Enache, are un scor de 5%.  

Celălalt sondaj menționat aparține celor de la SOCIOPOL, iar cifrele sunt foarte diferite. O analiză pe acesta poate să fie găsită aici:

Ultimul sondaj pentru București. ”Șocant procent”. Bogdan Chirieac: Primăria Capitalei poate fi decisă de George Simion

Mai exact, sondajul SOCIOPOL îl dă ca și câștigător al Primăriei Capitalei pe actualul edil, Nicușor Dan (43%), la mică distanță de cel aflat pe locul secund, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone (41%), în timp ce candidatul alianței PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, se află abia pe locul al treilea, cu 8%. Mihai Enache (AUR) ar lua potrivit acestui sondaj 5%, iar Alexandru Pânișoară, de la Ecologiști, 3%. 

Bogdan Chirieac: Totuși, de la 8% la 23% e cale foarte lungă

"Aseară, un alt sondaj, tot de la o casă distinsă de sondare, îl dădea pe profesorul Cîrstoiu cu 8%, iar pe ceilalți doi candidați, Piedone și Nicușor Dan, practic îi dădea umăr la umăr cu distanță de 2%, undeva pe la 43-41%. Calitativ, ordinea nu se schimbă. Adică, Piedone cu Nicușor Dan sunt în frunte. Aici Nicușor Dan e la o distanță mare în urma lui Piedone, iar Cătălin Cîrstoiu e pe același loc 3. Nu putem analiza astfel lucrurile.

Când un sondaj îți dă seara 8% Cîrstoiu, iar dimineața un alt sondaj îți dă 23% Cîrstoiu, case cunoscute care fac sondaje, exit poll-uri, atunci trebuie să ne punem un semn de întrebare. Să ne gândim dacă nu cumva sondajul în sine a devenit, mai mult decât în alți ani, un instrument electoral. Adică, nu există niciun motiv să existe o astfel de distanță. Casele lucrează cu toate partidele. Au un sondaj, presupun, achitat de un partid care îl dă pe Cîrstoiu la 8%, iar alt sondaj îl dă cu 23%.

E fotografia momentului. Adică, se poate întâmpla ceva și crești 2, 3 sau 5%. Deși 5% e enorm. Totuși, de la 8% la 23% e cale foarte lungă. Sunt 15 procente. Mă rog, primii doi candidați sunt cam pe acolo. În funcție de asta, sigur, iei decizia. Îl retragi pe Cătălin Cîrstoiu sau îl lași în cursă. E foarte important. Dacă într-o lună a ajuns la 23% înseamnă că o să treacă pe locul 2 peste încă o lună și pe 9 iunie va fi o luptă între Piedone și Cîrstoiu. Dacă lucrurile stau așa. Cum stau în partea cealaltă nu rezultă lucrul acesta", a spus Bogdan Chirieac.

Sursa fotografiilor: Antena 3 CNN/ Sondaj Curs.ro

"Cred că a fost petrecere la USR. Coaliția PSD-PNL era pe locul doi"

Totodată, analistul politic a comentat și datele privind votul pe partide.

"PUSL va lua un rezultat bun, fiindcă Piedone trage partidul, fără doar și poate. În rest, aseară, că m-am bucurat nespus, 'ai mei' la București, useriștii, au fost scoși 'din adâncuri'. Dânșii erau 'în adâncuri', cum spune domnul Ciuvică, le dădea 7%. Am aflat că sunt la 37%. Cred că a fost petrecere la USR. Coaliția PSD-PNL era pe locul doi. Acum în noul sondaj de opinie, de dimineață, că acum așa o să-i spunem 'sondajul de seară și sondajul de dimineață', aflu că 'ai mei' sunt mult mai jos. Adică, de la 37% la 24% e deja mult.

Domnul Boloș, prin deciziile înțelepte pe care le-a luat, de a distrus aproape economia României, toate nebuniile alea, inclusiv încercarea de dotare cu kalașnikoave a inspectorilor ANAF, a săvârșit acte care vor aduce consecințe. I-a trezit pe hashtagi în chestiunea asta. Vreți mai multe doamne Clotilde Armand cum îmi doresc eu? Cu mai mulți șobolani? Că viața e viață și e bine să fie. Brandul de Sector 1 este șobolanul. Dacă vreți să facem șobolanul brand de țară, uite avem un bun prilej. De ce să rămână șobolanul doar la Sectorul 1? Să aibă și alții", a comentat ironic analistul Bogdan Chirieac.

Sursa Foto: Antena 3 CNN/ Sondaj Curs.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel