Diferența între poligraf si profilul psihologic, într-o anchetă. Comisarul-șef de la Criminalistica din București, explicații
Află ce declarații a făcut comisarul Răzvan Amaricăi, șef al Serviciului Criminalistic din cadrul Poliției Capitalei, cu privire la testul poligraf și profilul psihologic.
„Avem Laboratorul de Psihologie Criminalistică care în cadrul acestui laborator se fac acele testări pentru detectarea comportamentului simulat, mai pe scurt și pe românește, cum știe toată lumea, poligraf. Persoanele sunt examinate în cadrul acestui laborator și se fac rapoarte constatare sau de expertiză. Se bazează pe diferiți stimuli ai organismului uman: presiune, tensiune, circulația sanguină”, a precizat comisarul Răzvan Amaricăi, șef al Serviciului Criminalistic din cadrul Poliției Capitalei.
Întrebat de realizatoare emisiunii ”Culisele Justiției”, Laura Duță, dacă aparatul poate greși, comisarul-șef a spus că: ”după părerea mea personală, nu”, adăugând că în cazul în care o persoană are emoții ”psihologul criminalist evaluează dacă persoana este aptă pentru a fi supusă”.
Mijloace materiale de probă
„Aceste teste sunt luate în calcul?”, a întrebat Laura Duță.
„Sunt considerate mijloace materiale de probă, rămâne la latitudinea judecătorului care administrează probele. Oferă indicii, oferă valoare probantă, e greu de spus, nicio probă nu are valoare dinainte stabilită, că una e mai importantă sau una e mai neimportantă”, a răspuns comisarul-șef.
„Cât de important este un astfel de poligraf și o analiză a psihologului criminalist asupra unui eventual presupus suspect?”, a mai întrebat Laura Duță.
„Sunt domenii separate. Când zicem poligraf, examinăm persoane din punct de vedere al comportamentul simulat. Noi facem profilul psihologic dacă ar avea discernământ să răspundă. Ambele sunt foarte importante. Formează o opinie organului de cercetare penală”, a conchis comisarul Răzvan Amaricăi.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News