Data actualizării:
Data publicării:

Diferența dintre un tehnocrat și un politician. Bulai, explicația pe care le-o dă studenților și exemplul lui Băsescu

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre diferența dintre un tehnocrat și un politician, la „Nod în papură”.

„Rolul specialistului este să dea informații, el nu este un decident. Nici nu trebuie să fie decident, pentru că decizia este în mâna politicienilor, cei care dețin puterea. E obligatoriu să se consulte cu specialiștii, dar nu trebuie să facă neapărat ce spun specialiștii. Explicația pe care le-o dau mereu și studenților mei este următoarea...

Le pun o întrebare, de regulă, prin anul II, la un curs pe care îl susțin: "Cine credeți că sunt mai buni, tehnocrații sau politicienii?". A existat și există moda de a răspunde că tehnocratul - fiind specialist, este mai bun. Adevărul este că nu. Într-o țară democratică, cel care răspunde în fața populației, prin vot, este politicianul. Un tehnocrat poate da o soluție tembelă și pleacă acasă, își dă demisia, nu răspunde în fața nimănui. Astfel, poate propune aberații”, a explicat sociologul Alfred Bulai la DC News.

Deciziile trebuie luate de politicieni

„Aceasta este problema structurilor bancare internaționale: Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială. Ele sunt pline de funcționari care n-au nicio treabă: "Nu le merge economia? Tăiați-le jumătate din salariu". Un politician sănătos la cap nu ar face niciodată așa ceva, pentru că există și costuri sociale, nu doar economice. De aia, cel puțin FMI-ul nu a avut succes cu măsurile luate prin lume, tocmai pentru că gândirea nu este politică, dar deciziile sunt politice”, a adăugat el.

Exemplul lui Traian Băsescu

„Vezi-l pe Băsescu cu decizia de a tăia salariile. A și râs omul, a zis că e chiar ok să taie salariile. Deși nu au fost pentru toată populația, tot vorbim de o masă mare precum bugetarii. Și, până la urmă, nu a fost o soluție care l-a ajutat la ceva, ci atunci a început ofilirea lui Traian Băsescu.

De salvat țara, cum se spune, nu știm. Merge mai bine România acum? Ne împrumutăm într-o veselie, adică nu era singura soluție. Acum, un politician va spune întotdeauna că era singura soluție, după ce trec valurile”, a conchis Bulai.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel