Data publicării:

Diferența dintre fermierii români și cei germani / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
În mai multe țări europene, inclusiv România, ultimele două săptămâni au fost marcate de proteste ale fermierilor și transportatorilor.

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit, în cadrul emisiunii „Nod în Papură“, despre protestele fermierilor care au paralizat unele țări europene la începutul acestui an.

„În Germania, fermierii au venit cu tractoare, combine și au zis clar că nu vor să crească acciza. Cam același protest a fost și cu vestele galbene în Franța, când Macron era preocupat de soarta planetei, de decarbonizare și a crescut prețul combustibilului. Acolo e o revendicare clară, limpede și în momentul în care nu a mai crescut acciza poți să spui că s-a rezolvat.

La noi a fost cu RCA-ul - s-a rezolvat, cu subvențiile - s-au dat, cu permisele, care era într-adevăr o problemă - s-a rezolvat. Când se pune punct? Până unde mergem?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Ca la orice protest, acesta moare ușor-ușor. În cadrul unui protest, oamenii au mult mai multe revendicări decât cele enunțate de un lider sindical. În al doilea rând, când se intră într-o zonă de genul ăsta, logica negocierilor e că Guvernul dă câte ceva, dar lasă lumea să-și exprime nevoia, frustrarea, nu dă totul din prima zi decât dacă are un milion de oameni în piață.

În principiul, la orice negociere există niște reguli de bază. Trebuie să dai ceva, sugerând că nu poți da o mare parte din lucruri, dar promițând celor care organizează că e posibil să mai dai“, replicat Alfred Bulai.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel