Diferenţa de la contravenţie la infracţiune. Poliţia, precizare esenţială
Dacă porniți la drum, țineți cont de recomandările Poliției Române și respectați indicațiile polițiștilor rutieri aflați în teren, recomandă IGPR.
Cum românii au intrat, iarăşi, în minivacanţă iar mulţi merg cu familiile la munte, pe litoral sau în alte zone ale ţării, Poliția Română vine cu o serie de recomandări pentru şoferi:
Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.
Circulați cu viteză adaptată condițiilor din trafic, în special când se circulă în coloană și țineți cont de politețea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranță, în mers, măriți distanța dintre vehicule.
Conduceți prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asigurați-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre și evitați depășirile care, în condiții de vizibilitate redusă și carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
Respectați regimul legal de viteză! Viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.
Diferenţa de la contravenţie la infracţiune
Vă reamintim că, în țara noastră, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge de peste 0,8 g/l este considerată infracțiune. Sub această valoare, fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Pe autostrăzi, semnalizați din timp intenția de schimbare a benzii de circulație, nu folosiți banda de urgență și conduceți cu atenție sporită.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția și să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranță. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News