Dietele bogate în grăsimi ar putea distruge capacitatea creierului de a regla caloriile
Există o mulțime de motive pentru a limita cantitatea de grăsimi din dieta ta, iar un nou studiu sugerează că dietele bogate în grăsimi ar putea afecta capacitatea creierului tău de a-ți regla aportul de calorii.
În testele pe șobolani, oamenii de știință au observat că, după perioade mai lungi de hrănire cu o dietă bogată în grăsimi și calorii, calea de semnalizare dintre creier și intestin este aparent perturbată, fără a mai exista un reglaj al consumului de calorii așa cum ar trebui.
„De-a lungul timpului, astrocitele par să se desensibilizeze la alimentele bogate în grăsimi”, spune Kirsteen Browning, profesor de științe neuronale și comportamentale la Penn State College of Medicine.
„După 10-14 zile de consum al unei diete bogate în grăsimi/calorii, astrocitele par să nu reacţioneze, iar capacitatea creierului de a regla aportul de calorii pare să fie pierdută. Acest lucru perturbă semnalul către stomac și întârzie modul în care acesta se golește.”, mai spune Browning.
Rozătoarele folosite în cercetare au fost împărțite în grupuri și au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi și calorii timp de 1, 3, 5 sau 14 zile sau cu o dietă standard de control. Pe lângă înregistrarea aportului alimentar și a greutății corporale, echipa a folosit și tehnici de editare genetică pentru a viza și monitoriza anumite circuite neuronale, inclusiv astrocitele.
Prin inhibarea astrocitelor din trunchiul cerebral, cercetătorii au reușit să lege aceste celule de comunicarea redusă intestin-creier și lipsa de reglare a aportului de alimente care ar avea loc în mod normal în primele 3-5 zile de la o dietă bogată în grăsimi.
Ei au descoperit că astrocitele inhibate au imitat ceea ce s-a întâmplat cu șoarecii normali după o săptămână sau două cu o dietă bogată în grăsimi.
Nu este încă sigur cum astrocitele controlează ceea ce se întâmplă în intestin, dar există în mod clar un fel de legătură acolo.
„Trebuie să aflăm dacă pierderea activității astrocitelor și a mecanismului de semnalizare este cauza supraalimentării sau dacă apare ca răspuns la supraalimentare”, spune Browning, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News