Dieta vegetariană, periculoasă pentru copii - STUDIU. Bolile pe care le pot face
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dieta vegetariană, periculoasă pentru copii - STUDIU. Bolile cu care se pot alege / Foto: Pixabay, de studionone
Dieta vegetariană, periculoasă pentru copii - STUDIU. Bolile cu care se pot alege / Foto: Pixabay, de studionone
Potrivit unui studiu, dieta vegetariană poate fi periculoasă pentru copii.

Dacă vă întrebați cum ar putea fi copilul dumneavoastră afectat de dietă vegetariană, aflați că un nou studiu oferă câțiva factori de luat în considerare. 9.000 de copii cu vârste între șase luni și opt ani, din mai multe țări ale lumii, au participat la un studiu făcut de medicii pediatri, care le-au urmărit, timp mai mulți ani, creșterea în funcție de dieta alimentară, cu sau fără carne, scrie CNN.

Rezultatele, publicate în revista ”Pediatrics” au arătat că micuții care urmau o dietă vegetariană și copiii care mâncau carne erau similari în ceea ce privește creșterea, înălțimea și măsurile nutriționale, dar copiii vegetarieni aveau șanse mai mari de a fi subponderali.

”În ultimii 20 de ani, am observat o popularitate tot mai mare a dietelor pe bază de plante și un mediu alimentar în schimbare, cu mai mult acces la alternative pe bază de plante, totuși nu am văzut cercetările privind rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete vegetariene în Canada.” a declarat dr. Jonathon Maguire, autorul principal al studiului si medic pediatru la Spitalul St. Michael's Unity Health Toronto, într-un comunicat de presa.

Rezultatele studiului

La începutul studiului, 248 de copii (inclusiv 25 de vegani) erau vegetarieni, iar alți 338 de copii deveniseră vegetarieni cândva mai târziu în timpul studiului. Copiii au fost urmăriți în medie timp de aproape trei ani. Nu au existat diferențe semnificative între copiii vegetarieni și cei nevegetarieni în ceea ce privește IMC standard, înălțime, nivelurile de feritine serice și nivelurile de vitamina D. Cu toate acestea, copiii vegetarieni erau aproape de două ori mai predispuși să fie subponderali decât copiii nevegetarieni. A fi subponderal poate fi un semn de malnutriție și poate indica faptul că dieta cuiva nu este suficientă pentru a susține o creștere adecvată, potrivit comunicatului de presă al studiului. 

Studiile cu perioade mai lungi de urmărire și informații despre motivațiile pentru a mânca vegetarian - cum ar fi statutul socioeconomic - ar fi de asemenea utile pentru înțelegerea legăturilor dintre dezvoltarea copiilor și vegetarianism, au spus autorii. Descoperirile evidențiază ”nevoia unei planificări dietetice atente pentru copiii subponderali atunci când iau în considerare diete vegetariene”, a spus Maguire.

Medic pediatru: Proteinele oferite printr-o dietă vegană nu sunt de bună calitate

Greutatea și înălțimea copiilor au de suferit, iar problemele pot continua în viața de adult. Părinților care nu vor să consume carne, medicii le recomandă un regim lacto-vegetarian.

”Proteinele oferite printr-o dietă vegană, vegetariană nu sunt de bună calitate, chiar dacă părinții le oferă copiilor proteine vegetale pe bază de soia, din diferite semințe, acestea au o calitate mult inferioară față de cele naturale. Altfel, ne lovim de tot felul de carențe, cum ar fi tulburările de creștere și până la dezvoltarea intelectuală a copilului. Și să nu mai vorbim de carențele nutriționale, cum ar fi deficitul de fier și deficitul de vitamine, mai ales cele din complexul B”, a explicat Emiliana Costiug, medic pediatru, la Pro Tv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel