Data publicării:

Dieta Ornish, slăbești 10 kilograme și previi diabetul și bolile de inimă

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Inventată de doctorul american Dean Ornish, dieta poate fi adaptată astfel încât să servească în atingerea mai multor scopuri: slăbire, prevenirea diabetului zaharat și a bolilor de inimă, scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, prevenirea și tratarea cancerului de prostată sau de sân și inversarea îmbătrânirii celulare. Iată cum se ține această dietă și ce meniu ai dacă vrei să slăbește 10 kilograme în două săptămâni.

În Topul US News al Celor mai bune diete din 2018, realizat de experți în obezitate, nutriție, biochimie, chimie alimentară, diabet, cardiologie și psihologie, Dieta Ornish ocupă locul 9.

În teorie, cu cât îți diversifici mai mult dieta, cu atât sănătatea ta va avea mai multe beneficii, la orice vârstă. Dacă vreți doar să pierdeți câteva kilograme, câteva dintre regulile acestei diete pot fi trucuri extrem de utile. Dar, dacă vreți s preveniți apariția diabetului și a bolilor cardiace, sau să vă ameliorați starea în caz că deja le aveți, atunci va trebui să faceți câteva schimbări majore. Iată cum funcționează Dieta Ornish. 

Ce ai voie să faci:

În care pe care a publicat-o în 2007, Dean Ornish, profesor la Facultatea de Medicină a Universității California, din San Francisco, și fondatul Institutului de Cercetare în medicina Preventivă de lângă Sausalito, arată că nutriția, exercițiile fizice, managementul stresului și suportul emoțional sunt absolut necesare pentru a atinge orice scop, de la slăbire la prevenirea ori chiar reversia unui boli cronice.

În ce privește nutriția, Ornish a împărțit alimentele în cinci mari grupe, în funcție de cât de sănătoase sunt, de la „foarte sănătoase" - grupul 1, la „de-a dreptul nocive" - grupul 5.

Este o mare diferență între, spre exemplu, pâine integrală și biscuiți, între crenvurștii din soia sau cei din porc sau vită. Or, ideea e că înainte să ne punem alimentele în coșul de cumpărături ar trebui să ne gândim câteva secunde dacă facem sau nu alegeri sănătoase.

În ce privește sportul, Ornish recomandă exercițiile care te eliberează de stres, gen aerobic, antrenamentul de rezistență și cel de flexibilitate, incluzând aici și yoga, care e un bun mod de a ne elibera și de a manageria stresul cotidian. Evident, din toate ai libertatea de a alege ce ți se potrivește cel mai bine.

În final, Ornish atrage atenția că e foarte important să petreci timp de calitate cu cei care-ți sunt dragi și pe care-i respecți, și să te bazezi pe suportul lor care îți va fi necesar când vei înțelege că trebuie să-ți schimbi stilul de viață ca să fii sănătos.

Un material publicat în „American Journal of Health Promotion" („Jurnalul American de Promovare a Sănătății), în 2010, arată că aproape 1.300 de participanți la un studiu de reversie a bolilor de inimă prin dieta Ornish au reușit într-un an să-și scadă indicele de masă corporală de la 32 (obez de grad I) până la 29,2 (supraponderal).

Ce ai voie să mănânci

Fără restricții: În principal, ai voie, fără restricții (adică poți mânca până să te saturi): fasole și orice fel de leguminoase, legume și fructe, cereale integrale.

Cu moderație: lactatele degresate și albușuri de ou, orice produs cu un conținut scăzut de grasimi și fără zahăr, din comerț.

Ce trebuie să eviți pe cât de mult poți: carnea de toate tipurile, uleiurile și produse pe bază de grasimi (margarină, unt, creme de brânză, sosuri pentru salate), avocado, măsline și ulei de măsline, semințe, nuci și sâmburi, produse lactate nedegresate, zahărul și mierea, melasa, siropul de porumb, fructoza și orice alți îndulcitori, alcoolul și orice produs din comerț care conține mai mult de 2 grame de grăsime per porție.

Variante de meniu din Dieta Ornish:

MIC DEJUN:

1. Omletă fără ulei, făcută din albuș de ou și legume, cartofi copți cu usturoi, o ceașcă de căpșuni proaspete.

2. O brioșă cu mere (fără zahăr), un iaurt grecesc degresat cu 50 gr de coacăze.

3. Omletă din albuș și tofu, un cartof dulce copt și o ceașcă cu pepene.

GUSTARE:

1. Un iaurt grecesc degresat de 100 de ml și o jumătate de ceașcă de piersici.

2. Smoothie cu ananas și mentă, un pahar mare.

3. Parfait din fructe de sezon.

PRÂNZ:

1. Mâncare din fasole verde cu chilli, salată verde cu oțet balsamic și o felie de mămăligă (150 de grame).

2. Un castron cu salată de varză, un burger vegetal cu fasole neagră, 4 cartofi dulci potriviți și copți.

3. Salată verde cu zeamă de lămâie, tacos cu fasole, cremă de legume.

GUSTARE:

1. O jumătate de cană de humus plus un bol mic cu castraveți și morcovi.

2. Cremă de legume.

3. Biscuiți din cereale integrale și fără zahăr, ceai.

CINĂ:

1. Salată verde, lasagna din ciuperci și spanac, asparagus fript și un pătrățel de ciocolată neagră (75% cacao minimum).

2. Salată de sfeclă cu portocale, Stroganoff de ciuperci, budincă de ciocolată cu zmeură.

3. Curry de legume, salată vede cu zează de lămâie, un o ceașcă de orez brun fiert și o ceașcă de ananas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel