Data publicării:

Dieta mediteraneană, cea mai bună în reducerea riscului de deces. Ce tipuri de ulei este recomandat să folosim - Studiu

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Dieta mediteraneană, cea mai bună în reducerea riscului de deces. Ce tipuri de ulei este recomandat să folosim / Foto: Pixabay, de Silviarita
Dieta mediteraneană, cea mai bună în reducerea riscului de deces. Ce tipuri de ulei este recomandat să folosim / Foto: Pixabay, de Silviarita

Dieta mediteraneană și cele cu conținut scăzut de grăsimi pot fi cele mai bune în reducerea riscului de deces și a atacurilor de cord, potrivit unui studiu.

Alegeri prezidentiale 2024

O nouă revizuire a studiilor randomizate, descoperă că pentru persoanele cu risc de boli cardiovasculare, dieta mediteraneană sau o dietă săracă în grăsimi sunt cele mai sănătoase opțiuni, scrie Medical News Today.

Studiile au investigat beneficiile pentru sănătate a șapte diete: dieta mediteraneană, dietele sărace în grăsimi, dietele foarte sărace în grăsimi, dietele modificate cu grăsimi, dietele combinate cu conținut scăzut de grăsimi și cu conținut scăzut de sodiu, dieta Ornish și dieta Pritikin.

Analiza a constatat că dieta mediteraneană a redus probabilitatea decesului din orice cauză, decesului cardiovascular, accidentului vascular cerebral și atacurilor de cord non-letale.

Descoperirile cercetătorilor

Dietele sărace în grăsimi au redus riscul de mortalitate din orice cauză, atacurilor de cord non-fatale și intervențiilor cardiovasculare neplanificate. Celelalte diete nu au prezentat dovezi convingătoare de îmbunătățire a sănătății cardiovasculare, deși o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și o dietă cu conținut scăzut de sodiu (sare) pot fi benefice pentru persoanele cu risc crescut de accident vascular cerebral.

Cele 40 de studii incluse în revizuire au implicat 35.548 de participanți care au fost urmăriți în medie timp de trei ani de la începutul studiilor. Adulții care au avut boli cardiovasculare sau care au avut doi sau mai mulți factori de risc cardiovascular au fost punctul central al analizei. 

Dieta mediteraneană e vs. dietele cu conținut scăzut de grăsimi


Dieta mediteraneanp și multe diete cu conținut scăzut de grăsimi implică un accent pus pe legume și fructe. Dieta mediteraneană crește, de asemenea, aportul de uleiuri mononesaturate și de pește.

"Sunt în mare parte la fel", a spus cardiologul dr. Yu-Ming Ni, care nu a fost implicat în studiu. Cu toate acestea, au câteva diferențe cheie.

"Aș spune că dieta mediteraneană este puțin mai concentrată pe proteinele slabe și pe utilizarea uleiului de măsline și a altor uleiuri vegetale, în locul grăsimilor animale pentru gătit și cred că acest accent este mai util", a spus dr. Ni.

Dieteticianul Kristin Kirkpatrick, care nici el nu este implicat în studiu, a spus că a evalua dacă o dietă este mai sănătoasă decât alta depinde cu adevărat de calitatea dietei pe care persoana o respectă.

"Este important să ne uităm la întreaga calitate a dietei, mai degrabă decât la câțiva nutrienți, cum ar fi grăsimile saturate versus grăsimile nesaturate. Nu există o abordare universală", a spus ea.

De asemenea, Kirkpatrick a favorizat în general dieta mediteraneană.

Dr. Ni, între timp, a subliniat că "există o mulțime de diete cu conținut scăzut de grăsimi, despre care nu există multe detalii", și toate sunt puțin diferite unele de altele.

Beneficiile uleiului de măsline și a celui de avocado


Dr. Ni a remarcat că în acest studiu - probabil cel mai mare studiu de până acum al dietei mediteraneene - utilizarea uleiului de măsline a fost asociată cu un risc semnificativ redus de evenimente cardiovasculare.

Dr. Ni a recomandat cu tărie uleiul de măsline și uleiul de avocado pentru gătit și uleiul din semințe de in adăugat peste alimentele gătite.

Recunoscând că acestea pot fi ingrediente scumpe, el a spus că uleiurile vegetale mai puțin costisitoare, cum ar fi uleiul de soia, canola, uleiul de porumb și uleiul de floarea soarelui sunt "mult mai bune cu siguranță decât utilizarea untului, shorteningului, margarinei, altor tipuri de ulei sintetic și lucruri de genul acesta" când vine vorba de sănătatea cardiovasculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel