Dieta ikariană te ajută să trăiești până la 100 de ani. Ce mănâncă grecii din ”zona albastră”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
pexels
pexels
Dacă vrei să trăiești până la 100 de ani, expertul Blue Zones, Dan Buettner, spune că o dietă ikariană este cheia!

Această faimoasă insulă din Grecia, despre care se știe că localnicii trăiesc dincolo de vârsta celor trei cifre fără boli precum cancerul, Alzheimer, depresia sau boli de inimă, și-a împărtășit acum secretele lumii pentru a încerca să-i încurajeze și pe alții să consume alimente care sunt benefice pentru trup, minte și suflet, arată GreekCityTimes

Dieta grecească este binecunoscută în întreaga lume pentru că asigură longevitatea și Buettner spune că a mânca ca un ikarian este cea mai pură formă a dietei mediteraneene. ”Dieta locală este unică, datorită concentrării sale pe fasole și leguminoase, în special năut și linte, și verdețuri sălbatice”, spune el. 

Există nouă alimente grecești sănătoase considerate elemente de bază în dieta ikariană. 

Printre acestea se numără verdețurile sălbatice extrem de bogate în antioxidanți, un studiu arătând că ar conține mai mulți antioxidanți decât afinele. Dacă nu locuiți în Grecia, vă puteți de aproape orice legumă cu frunze verzi pe care puteți pune mâna. Toate legumele cu frunze verzi sunt pline de vitamine și minerale, deoarece sunt bogate în vitamina K, vitamina A, vitamina C, fibre și potasiu și au puține calorii.

Uleiul de măsline grecesc este plin de vitamine și minerale esențiale, în special vitamina K și vitamina E. De asemenea, conține calciu, fier, sodiu și potasiu. Studiile la nivel mondial au legat consumul de ulei de măsline cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi un sistem imunitar îmbunătățit, proprietăți antiinflamatorii și protecție împotriva bolii Alzheimer. Mai exact, uleiul de măsline extravirgin grec, în comparație cu alte uleiuri de măsline de pe piață, are cea mai scăzută aciditate (aproximativ 0,5%), mult sub minimul de 0,9% stabilit de autoritățile UE și SUA. Consumul de ulei de măsline grecesc este unul dintre cele mai bune produse pe care le poți adăuga în dieta ta pentru a obține beneficii majore pentru sănătate.

Cartofii au un conținut ridicat de fibre, potasiu, vitamina C și vitamina B6 și, împreună cu lipsa de colesterol, toate susțin sănătatea inimii. Cartofii conțin cantități semnificative de fibre. Fibrele ajută la scăderea cantității totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de boli de inimă. Ikarienii folosesc cartofii la copt, îi adaugă în salate sau în supe.

Flavonoidele din fasole pot ajuta la reducerea bolilor de inimă și a riscului de cancer. Fitosterolii, de asemenea, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. 

Majoritatea iubitorilor de plante sunt de acord că oregano grecesc este cea mai aromată și, fără îndoială, una dintre cele mai bune ierburi din lume. Oregano crește practic peste tot în Grecia și, indiferent dacă este proaspăt sau uscat, adaugă proprietăți benefice împreună cu parfumul și aromele sale caracteristice multor feluri de mâncare. Oregano, rozmarin, salvie, cimbru, busuioc și pătrunjelul sunt legate de reducerea inflamației. Unul care este deosebit de puternic este usturoiul, pe care ikarienii îl iubesc. 

Lămâia îți accelerează metabolismul, ajută la digestie și este bogată în calciu, potasiu și vitamina C. Nautul este un aliment de bază grecesc și este plin de beneficii, o alternativa la carne, bogată în fibre și proteine. 

Studiile la nivel mondial de-a lungul anilor au arătat că cafeaua grecească are beneficii majore pentru sănătate, ajungând până la a spune că bea o ceașcă de cafea pe zi îți poate crește durata de viață! Potrivit multor studii, cafeaua grecească poate reduce riscul de deces prematur. 

Mierea grecească este una dintre cele mai nutritive și naturale alimente, plină de vitamine, minerale și antioxidanți. Mierea conține substanțe antibacteriene, antivirale și antifungice și a fost folosită de secole ca tratament pentru durerile de gât, tuse, arsuri minore, tăieturi și alte infecții bacteriene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel