Data publicării:

Dieta ikariană care te ajută să trăiești peste 100 de ani. Nouă alimente minune pentru sănătate

Autor: Irina Constantin | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto pexels
foto pexels

Dacă vrei să trăiești 100 de ani, se pare că dieta ikariană este cheia.

Expertul în ”Blue Zones”, Dan Buettner, spune că o dietă ikariană este cheia pentru o viață lungă! Această faimoasă insulă greacă - Ikaria- unde se știe că localnicii trăiesc dincolo de vârsta celor trei cifre fără boli precum cancerul, Alzheimer, depresia și boli de inimă, și-a împărtășit acum secretele lumii pentru a încerca să-i încurajeze pe alții să consume alimente care sunt benefice pentru trup, minte și suflet.

Dieta grecească este binecunoscută în întreaga lume pentru că asigură longevitatea și Buettner spune că a mânca ca un ikarian este cea mai pură formă a dietei mediteraneene. ”Dieta locală este unică printre alte insule grecești, italiene și din apropiere, datorită concentrării sale pe fasole și leguminoase, în special năut și linte, și verdețuri sălbatice”, spune el.

Există nouă alimente grecești sănătoase considerate de bază în dieta Ikariană, iar dacă scopul tău este să trăiești o viață lungă, mai jos sunt ingredientele pe care să le adaugi în preparatele tale care te pot ajuta să ajungi la un secol! 

XORTA

Xorta sezonieră, care este cultivată în majoritatea grădinilor ikariene, oferă cea mai pură formă de dietă mediteraneană din lume, spune Buettner. Verdețurile sălbatice sunt extrem de bogate în antioxidanți, un studiu arătând că conțin mai mulți antioxidanți decât afinele. Dacă nu locuiți în Grecia, vă puteți bucura în continuare de Xorta, deoarece puteți folosi aproape orice legumă cu frunze verzi pe care puteți pune mâna, inclusiv andive, păpădie (Radikia), spanac, purslane, frunze de sfeclă roșie, cicoare sau amarant (Vlita).

Toate aceste legume cu frunze verzi sunt pline de vitamine și minerale, deoarece sunt bogate în vitamina K, vitamina A, vitamina C, fibre și potasiu, plus sărace în calorii.

ULEI DE MĂSLINE

Uleiul de măsline grecesc este plin de vitamine și minerale esențiale, în special vitamina K și vitamina E. De asemenea, conține calciu, fier, sodiu și potasiu. Studiile la nivel mondial au legat consumul de ulei de măsline cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi un sistem imunitar întărit, proprietăți antiinflamatorii și protecție împotriva bolii Alzheimer. Mai exact, uleiul de măsline extravirgin grec, în comparație cu alte uleiuri de măsline de pe piață, are cea mai scăzută aciditate (aproximativ 0,5%), mult sub minimul de 0,9% stabilit de autoritățile UE și SUA. Consumul de ulei de măsline grecesc este unul dintre cele mai bune produse pe care le poți adăuga în dieta ta pentru a obține beneficii majore pentru sănătate.

Ikarienii folosesc ulei de măsline pentru a-și drege salatele și legumele, precum și pentru gătit.

CARTOFI

Cartofii au un conținut ridicat de fibre, potasiu, vitamina C și vitamina B6 și, împreună cu lipsa de colesterol, toate susțin sănătatea inimii. Cartofii conțin cantități semnificative de fibre. Fibrele ajută la scăderea cantității totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de boli de inimă. Ikarienii folosesc cartofii la copt; îi adaugă în salate și sunt grozave și în supe.

FASOLE NEAGRĂ

Flavonoidele din fasole pot ajuta la reducerea bolilor de inimă și a riscului de cancer. Fitosterolii, de asemenea, în leguminoase, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Aceasta oferă o serie de nutrienți, este o sursă bogată de fibre și poate fi folosită într-o serie de rețete. Pentru vegetarieni, astfel de fasole poate oferi o sursă necesară de fier. Se face sub forma de supă sau salată.

IERBURI MEDITERANEENE

Majoritatea iubitorilor de plante sunt de acord că Oregano grecesc este cea mai aromată și, fără îndoială, una dintre cele mai bune ierburi din lume. Oregano crește practic peste tot în Grecia și, indiferent dacă este proaspăt sau uscat, adaugă proprietăți benefice împreună cu parfumul și aromele sale caracteristice multor feluri de mâncare. Oregano, rozmarin, salvie, cimbru, busuioc și pătrunjelul sunt legate de reducerea inflamației. Deosebit de puternic este usturoiul, pe care ikarienii îl iubesc și îl adaugă la multe dintre mâncărurile lor gătite și crude!

LĂMÂI

Indiferent dacă adăugați felii în apă sau folosiți citrice pentru a vă lumina mesele, lămâia vă accelerează metabolismul, ajută la digestie și este bogată în calciu, potasiu și vitamina C.

NĂUT

Năutul este un aliment de bază grecesc și este plin de beneficii, fiind inclusiv o alternativă bogată în fibre și proteine. Se servește sub formă de supă sau în salată.

CAFEA GRECEASCĂ

Studiile la nivel mondial de-a lungul anilor au arătat că cafeaua grecească are beneficii majore pentru sănătate, ajungând până la a spune că bea o ceașcă de cafea pe zi îți poate crește durata de viață! Tipul de cafea fiartă grecească, care este bogată în polifenoli și antioxidanți și conține doar o cantitate moderată de cofeină, pare să adune beneficii în comparație cu alte băuturi de cafea”, spune profesorul și liderul studiului de la Universitatea din Atena, Gerasimos Siasos.

Potrivit multor studii, cafeaua grecească poate reduce riscul de deces prematur. De exemplu, experții au descoperit că oamenii de pe insula Ikaria, care beau cafea grecească fiartă cel puțin o dată pe zi, au o sănătate cardiovasculară mai bună decât alții, majoritatea localnicilor trăind peste 90 de ani.

MIERE

Mierea grecească este una dintre cele mai nutritive și naturale alimente, plină de vitamine, minerale și antioxidanți. Mierea conține substanțe antibacteriene, antivirale și antifungice și a fost folosită de secole ca tratament pentru durerile de gât, tuse, arsuri minore, tăieturi și alte infecții bacteriene.

Studiile arată că mierea este unul dintre alimentele cel mai ușor de digerat și este cunoscută pentru proprietățile sale de combatere a cancerului (bogată în compuși fenolici). De asemenea, ajută la prevenirea osteoporozei.

Sursa GreekCityTimes

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel