Dieta DODO, slăbire sigură și pe termen lung
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Dieta DODO, pusă la punct de nutriționistul american Drew Price, promite o reducere a greutății sigură și durabilă, fără a impune reguli stricte. 

Dieta DODO se bazează pe principiul postului intermitent. Mai exact, planul de dietă cuprinde o succesiune de o zi „DA”, în care va trebui să ții post, urmată de o zi „BA”, în care poți mânca normal. Spre exemplu, poți începe așa: duminică (DA), luni (BA), marți (DA), miercuri (BA), joi (DA), vineri (BA), sâmbătă (BA). Această schemă este indicată pentru slăbirea accelerată și se ține pe perioade limitate, de până la 8 săptămâni. 

O altă schemă este cea cu doar două zile „DA” (de post): duminică și miercuri. Presupune mai puțin efort decât prima, poate fi ținută pe termen lung și promovează o slăbire mai lentă, dar constantă. 

Pentru întreținere și stabilizarea greutății este recomandată doar o zi de post pe săptămână. 

Dieta DODO: cum se desfășoară

Ca să înțelegi mai bine cum decurge dieta, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi în zilele „DA” și „BA”.

Ziua „DA”: post intermitent

În timpul zilei: nu mănânci nimic. Doar bei apă, ceai verde, puțină cafea (fără lapte sau zahăr). 

Seara: iei o cină alcătuită din alimente sănătoase.

Ziua „BA”: mănânci normal

Iei cele trei mese principale ale zilei în mod normal, dar ai grijă să alegi alimente sănătoase. Cina nu trebuie să fie mai târziu de ora 19.00-20.00.

O zi de weekend sau o zi liberă este ideală pentru prima zi de post (DA). De ce? Stresul este redus într-o astfel de zi, ai mai puține treburi de făcut și îți poți controla mai bine programul. De asemenea, poți petrece mai mult timp dormind, ceea ce scurtează perioada de post. 

Dieta DODO: cum să faci față foamei

Nutriționistul care a creat dieta spune că nu trebuie să-ți fie teamă de senzația de foame în ziua de post. Aceasta e prezentă și crește în intensitate, dar se stabilizează la un moment dat și devine ușor de suportat. Vârful critic este atins la amiază, într-un interval de 3-5 ore. Pentru a face față foamei, încearcă să-ți muți atenția pe altceva: ieși la plimbare, găsește-ți o ocupație plăcută, bea un ceai sau un pahar de apă minerală cu lămâie. 

Dieta DODO: ce mănânci în zilele „BA”

În zilele în care poți mânca normal este esențial să îți formezi un comportament alimentar corect. Învață să îți alcătuiești cu grijă meniurile. Iată un exemplu de meniu sănătos într-o zi „BA”.

Mic dejun: omletă cu spanac, somon afumat

Prânz: vită la cuptor sau la wok cu legume

Gustare: crudități sau iaurt

Cină: pui la grătar, orez, salată de roșii cu ceapă

Mai multe exemple de meniuri poți găsi în cartea „Dieta DODO”, apărută la Editura All.

Mesele de la cină în zilele cu post trebuie să fie compuse din legume bogate în fibre (legume verzi, linte), proteine și grăsimi sănătoase (pește, curcan). 

Dieta DODO: contraindicații

Dieta DODO nu este pentru toată lumea. Gravidele și femeile care alăptează, copiii, adolescenții, persoanele cu boli cronice și cele care un în antecedent tulburări de alimentație (anorexie, bulimie) ar trebui să evite dieta DODO. 

Persoanele care fac sport este bine să evite antrenamentele intense sau compentițiile în zilele de post. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel