Dieta de care ar trebui să stai departe. Crește riscul de cancer
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dieta de care ar trebui să stai departe. Crește riscul de cancer / Foto: Pixabay, de Skica911
Dieta de care ar trebui să stai departe. Crește riscul de cancer / Foto: Pixabay, de Skica911
Există o dietă care poate provoca cancer.

Uneori, poate fi greu să urmați recomandările nutriționiștilor, în ciuda ideilor și tendințelor noi în materie dietă. Nevoile alimentare ale fiecăruia sunt diferite, ceea ce înseamnă că dietele trebuie adesea să fie diverse și adaptate în funcție de nevoile individuale și de riscurile pentru sănătate.

Un studiu recent publicat în Gastroenterology a analizat dietele bogate în fibre fermentabile la șoareci și riscul asociat ale acestora de a dezvolta cancer la ficat. Cercetătorii au descoperit că riscul de a dezvolta cancer la ficat în rândul șoarecilor cu un defect congenital specific a fost substanțial atunci când au avut o dietă îmbogățită cu fibre fermentabile. Sângele acestor șoareci avea și un conținut ridicat de acizi biliari, scrie Medical News Today.

Pe baza acestor date și a datelor suplimentare de la oameni, cercetătorii sugerează că screening-ul pentru nivelurile de acid biliar poate ajuta la prezicerea riscului de cancer hepatic. Persoanele cu niveluri mai mari de acizi biliari ar putea avea nevoie să fie precaute în ceea ce privește cantitatea de alimente procesate îmbogățite cu fibre pe care le consumă.

Ce sunt fibrele procesate?


Fibrele sunt un carbohidrați care oferă anumite beneficii pentru sănătate organismului, dar nu oferă multe calorii. Cu toate acestea, sursele alimentare integrale de fibre alimentare sunt o componentă importantă a unei diete sănătoase și pot fi benefice în prevenirea bolilor.

Fibrele sunt prezente în mod natural în multe alimente, inclusiv fructe și legume. Există câteva tipuri diferite de fibre, inclusiv solubile și insolubile, care oferă beneficii specifice pentru sănătate.

Fibrele fermentabile, pe de altă parte, se referă la tipuri de fibre pe care bacteriile intestinale le pot fermenta și descompune. Producătorii de alimente vor adăuga uneori fibre fermentabile extrem de rafinate alimentelor procesate.

Brian Power, expert în nutriție care nu este implicat în studiu, a explicat pentru sursa citată: "Tehnicile de procesare a alimentelor pot face fibrele fermentabile, ceea ce înseamnă că pot fi descompuse de bacteriile intestinale și pot produce multe produse secundare care sunt bune pentru sănătatea ta".

Exemple de alimente care conțin fibre fermentabile

Exemplele de alimente procesate care conțin fibre fermentabile extrem de rafinate includ alimente comode, cum ar fi gustările și cerealele îmbogățite cu fibre.

Dar alimentele care conțin fibre extrem de rafinate, fermentabile, pot să nu fie o alegere sănătoasă pentru toată lumea. Unele persoane din subgrupuri specifice, cum ar fi cele cu risc de cancer la ficat, ar putea trebui să fie precaute cu privire la dietele bogate în fibre fermentabile, după cum arată noul studiu. Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul hepatic reprezintă peste 700.000 de decese în întreaga lume în fiecare an.

Studiul a avut mai multe limitări și sunt necesare cercetări suplimentare înainte ca experții să poată înțelege cu adevărat modul în care dietele bogate în fibre procesate influențează riscul de cancer la ficat. În primul rând, datele inițiale provin din studiile pe șoareci, iar pentru un rezultat mai precis este necesar și un studiu pe oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel