Diavolul a ajuns subiect de campanie între Bolsonaro și Lula: A făcut un pact! / N-am stat vreodată la discuții cu diavolul
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 05 oct 2022, 14:31
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Diavolul a devenit noua "problemă" cu care se confruntă Lula şi Bolsonaro pentru funcția de președinte al Braziliei.

Diavolul a devenit marţi motiv de dispută între cei doi candidaţi la preşedinţia Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva şi Jair Bolsonaro, într-o perioadă în care tema religiei a căpătat o deosebită importanţă în campania electorală, transmite EFE.

Fostul preşedinte Lula, candidatul progresist cel mai votat duminica trecută în primul tur al scrutinului prezidenţial, s-a văzut obligat să dezmintă "informaţiile false" potrivit cărora era acuzat că a făcut "un pact cu diavolul" şi să insiste asupra faptului că este creştin şi crede în Dumnezeu.

"Lula nu are un pact şi nici n-a stat vreodată la discuţii cu diavolul", a transmis liderul progresist într-un mesaj publicat pe reţelele sociale, după publicarea mai multor "fake news" în acest sens, promovate de grupuri favorabile lui Bolsonaro.

Religia, subiect de campanie

Religia a pătruns în campania electorală în principal din cauza lui Bolsonaro, care şi-a construit o importantă bază de sprijin în rândul evangheliştilor, care reprezintă aproape 30% din electorat, ca urmare a unui discurs centrat pe apărarea valorilor creştine şi conservatoare.

EFE scrie că liderul de extremă dreapta l-a acuzat în mai multe rânduri pe Lula că, dacă revine la putere, intenţionează să închidă biserici, acuzaţie dezminţită în repetate ocazii de fostul preşedinte.

Bolsonaro, înregistrat la un templu masonic

De altfel, Lula a făcut un nou gest faţă de persoanele religioase, primind marţi, de ziua Sfântului Francisc din Assisi, la sediul său de campanie, un grup de fraţi franciscani. După ce a primit binecuvântarea din partea acestora, liderul progresist a insistat că nu-i place să amestece politica şi religia, pentru că înţelege că "credinţa este un lucru foarte sfânt".

Totodată, Lula l-a elogiat pe Papa Francisc, despre care a spus că are "un curaj exemplar" fiindcă se pronunţă asupra "tuturor chestiunilor", de la perioada în care însuşi Lula s-a aflat în închisoare şi până la războiul din Ucraina.

"El nu se teme să apere oamenii", a apreciat Lula.

Însuşi Bolsonaro a fost în centrul unui imens scandal între "bolsonarişti" pe reţelele sociale, cu o înregistrare video mai veche, cel mai probabil din 2018, în care preşedintele în exerciţiu rosteşte un discurs la un templu masonic. De la altarul de la care vorbeşte Bolsonaro se văd imagini şi simboluri aparţinând masoneriei, ordin iniţiatic pe care catolicii şi evangheliştii obişnuiesc să-l asocieze cu Satana.

Mulţi dintre cei care au comentat imaginile declarau că l-au susţinut şi votat pe Bolsonaro pentru convingerile sale religioase şi şi-au exprimat surprinderea cu privire la înregistrarea video, lansând chiar hashtag-ul #cedecepţie pentru a-şi manifesta nemulţumirea.

Totodată, mulţi internauţi au pus sub semnul întrebării sloganul "Dumnezeu, Patrie, Familie" pe care l-a adoptat Bolsonaro pentru această campanie electorală şi au ajuns la concluzia că preşedintele în exerciţiu este în realitate "unul dintre acei falşi Mesia" despre care avertizează Biblia.

Spre deosebire de Lula, Bolsonaro nu a comentat deocamdată înregistrarea video polemică, difuzată cu câteva ore înainte ca preşedintele în exerciţiu să-şi reia activităţile de campanie după primul tur de scrutin.

"Nu vă lăsați amăgiţi de cântecul de sirenă" al lui Lula

Marţi, Bolsonaro a participat la o întâlnire a evangheliştilor, cărora le-a cerut "să nu se lase amăgiţi de cântecul de sirenă" al lui Lula.

"Răspunsurile lui sunt mereu goale. 'Votaţi pentru mine că vă aduc fericirea', spune el. Am trecut deja prin asta în trecut, faceţi comparaţii", a declarat Bolsonaro în faţa a zeci de enoriaşi prezenţi într-un templu din Sao Paulo, cel mai mare oraş al Braziliei.

În discursul său, Bolsonaro s-a referit din nou la cazurile de corupţie dezvăluite în perioada în care Partidul Muncitoresc (PT) s-a aflat la guvernare, mai întâi prin Lula (2003-2010) şi apoi prin Dilma Rousseff (2011-2016).

"Dat fiind că el (Lula) spune că locul preoţilor este în biserică şi al militarilor în cazarmă, eu spun că locul bandiţilor este la puşcărie", a afirmat Bolsonaro, în aplauzele credincioşilor.

Lula a câştigat duminica trecută primul tur al scrutinului prezidenţial, cu 48,4% din voturi, faţă de 43,2% obţinute de Bolsonaro. Cei doi se vor confrunta în cel de-al doilea tur de scrutin care va avea loc la 30 octombrie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?