Diaspora poloneză, departe de 'performanțele' celei românești la alegeri. Diaconescu: De ce suntem un caz special
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Diaspora reprezintă o forță electorală care poate schimba rezultatul alegerilor. Iar acest lucru nu se întâmplă doar în România.

Vorbind despre alegerile din Polonia, Cristian Diaconescu a subliniat o caracteristică a Diasporei românești: votul împotriva puterii.

Amintim că actualul președinte conservator a câștigat la limită împotriva candidatului opoziției care acuză Administrația prezidențială de la Varșovia și Executivul de politici anti-europene. Diaspora poloneză a votat masiv pentru conservatori, cu toate că opoziția spera ca rezultatul să fie întors. Conservatorul Andrzej Duda a câștigat cu 51.2%, pe fondul unei prezențe masive la vot de aproape 70%!

Deși opoziția spera ca rezultatul să fie întors de voturile Diasporei, nu s-a întâmplat acest lucru. Astfel, nu s-a repetat scenariul din România din 2009, când Mircea Geoană a fost învins la prezidențiale de Traian Băsescu după numărarea voturilor din Diaspora. 

„Se pare că suntem un caz special din această perspectivă”, precizează Cristian Diaconescu.

Pe lângă Polonia, diplomatul român a dat și exemplul Turciei unde „Diaspora turcă votează cu Erdogan”.

„Sunt chestiuni cu o anumită specificitate națională. În orice caz, există un anume tip de stabilitate și politică afirmativă a conservatorilor în Polonia. În altă ordine de idei, polonezii au un tip anume de a își profila această atitudine de mândrie națională. Iar politicianul care servește acest gen de expresie publică este mai simpatizat”, a explicat Cristian Diaconescu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, la DC News TV.

„Diaspora poloneză este foarte de puternică și extrem de vocală în statele unde se află”, a conchis fostul ministru de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel