Diareea cu rotavirus, o boală răspândită în colectivitățile de copii. Și medicii se tem de ea
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Odată cu răcirea vremii, în colectivitățile de copii se răspândește diareea cu rotavirus, o boală mai severă decât răcelile. „Această afecțiune este una dintre cele mai contagioase boli umane”, atenționează conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, șef compartiment UPU la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului (IOMC). 

„Mulți părinți sunt îngrijorați de bolile respiratorii ale copiilor mici care încep să frecventeze colectivitatea. Conform datelor actuale, peste 80% din infecțiile respiratorii de sezon rece sunt boli virale şi ca atare ar trebui să evolueze bine după un prim consult medical. 
Mie îmi este teamă de alt efect al răcirii vremii şi al începerii colectivității - de diareea cu rotavirus”, scrie dr. Mihai Craiu pe pagina de facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.

„Această afecțiune (n.r. - diareea cu rotavirus) este una dintre cele mai contagioase boli umane - există dovezi că un număr extrem de mic de particule virale (câteva şi nu mii sau milioane ca în alte afecțiuni) pot produce boala la un copil susceptibil. Teoretic fiecare copil are cel puțin un episod de diaree rotavirală, în primii 5 ani de viață”, punctează dr. Mihai Craiu.

Diareea cu rotavirus: cum se manifestă?

„Începe cu febră, stare de rău şi vărsături. Deseori copilul nu are și diaree, în primele ore sau în prima zi de boală, și poate induce în eroare atât părintele, cât și medicul. Când apare diareea, aceasta durează între 3 și 8 zile (uneori mai mult) și este extrem de "zgomotoasă". Scaune apoase explozive, foarte frecvente. Uneori cu un miros particular de "ouă clocite".

Diareea cu rotavirus produce de regulă cel mai mare grad de deshidratare dintre bolile diareice ale copilului. Unul din studenții mei (dr. Andrei-Florin Staicu) a făcut o foarte solidă cercetare asupra severității bolii diareice la copil, în cadrul lucrării sale de licență, și a dovedit că în România infecția rotavirală produce cel mai des deshidratare gravă şi spitalizare prelungită. Mai ales la copiii alimentați artificial, la cei cu greutate mică pentru vârstă şi la nevaccinați”, precizează medicul.

Diareea cu rotavirus: ce e de făcut?

„Igiena riguroasă a celor ce frecventează colectivitatea! Când vin acasă, la frații mai mici, se vor schimba de hainele de şcoala şi vor spăla bine mâinile. Sugarii mici beneficiază de prevenție prin vaccin oral (doar până la 24 săptămâni - conform prospectului - ar trebui date cele 2 doze orale de vaccin disponibil in România) şi EVIDENT prin alăptare la sân”, recomandă dr. Mihai Craiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel