Diaconescu s-a trezit. Cam târziu. Sau prea târziu?
In fine. Astazi, Dan Diaconescu anunta represalii. Impotriva celor care au parasit partidul. A traseistilor. Se intampla dupa ce 25 de parlamentari au plecat in alte formatiuni. Astfel incat acestia sunt mai numerosi decat cei care au semnat motiunea de cenzura din partea PP-DD impotriva Guvernului Ponta pe tema ordonantei de urgenta privind insolventa. De ce recurge Dan Diaconescu la lovituri de pedeapsa? Ce urmareste sa obtina? Si ce va obtine pana la urma?
Absolut toti traseistii PP-DD s-au deplasat catre USL. Iar cei mai multi dintre acestia s-au inscris in PSD. PNL este singurul partid component al USL care nu a "beneficiat" de vreun transfer. Cu singura exceptie a deputatului Maria Grecea. Hemoragia este extrem de rapida. In acest ritm, in care saptamanal parasesc PP-DD grupuri de senatori si deputati, decesul acestui partid, nascut cam peste noapte, este iminent.
Deductia logica este ca Dan Diaconescu incearca din rasputeri sa stopeze hemoragia. Ca sa o faca, pana una alta, nu are la dispozitie decat un singur instrument. Destul de discutabil. In conditii normale, de viata politica sanatoasa, de minima moralitate arhitectul unei formatiuni politice ar trebui si ar putea sa faca recurs la argumente de bun-simt. Si sa explice cateva lucruri. Primul, ca PP-DD s-a nascut in spatiul liber dintre puterea si opozitia de atunci. Pe vremea cand PDL pierdea atat de masiv electorat, incat USL avea o mare dificulatate in a-l recupera in integralitatea lui. In aceasta nisa a intrat cu fler si inteligenta Dan Diaconescu. De aici si preluarea, aproape automata, a unui slogan destul de otravit postat in Piata Universitatii de catre Mircea Toma: “PDL si USL aceeasi mizerie”. De fapt, PP-DD a ramas consecvent. A atacat si inainte de alegeri si in timpul alegerilor si ulterior atat PDL, cat si partidele componente ale USL. Cu alte cuvinte, mentorul formatiunii politice le poate spune membrilor sai, alesi sau nealesi, ca a ramas consecvent, ca in Parlament partidul nu si-a tradat in nici un fel electoratul si ca, in linii mari, o politica asemanatoare o au si primarii si consilierii alesi. Pe de alta parte, succesul PP-DD a fost incontestabil. Partidul situandu-se, dupa alegeri, pe locul doi dupa USL si pe locul trei in ordinea formatiunilor politice. In plus, Dan Diaconescu ar mai putea explica ca o linie consecventa, cu conditia mentinerii unitatii si solidaritatii membrilor PP-DD, ar putea asigura si in continuare o crestere de popularitate. Din simplul motiv ca nu este deloc exclus ca USL sa piarda din credibilitate la guvernare mult mai repede decat poate castiga PDL in opozitie. Si, intr-o asemenea eventualiatate, PP-DD este din nou un partid bine plasat.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News