Diabet zaharat TIP 2. Cât costă intervenția cu rezultate spectaculoase
Diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica, asociată obezităţii, despre a cărei posibilă vindecare se discută în ultimii ani. Chirurgia "bariatrică" este numele generic al intervenţiilor pentru slăbit şi dă rezultate în cazul acestui tip de diabet.
Prin opreatia chirurgicala de micsorare a stomacului sau de montare a inelelor gastrice, nivelul amino-acizilor scade drastic. Aceste aspect este foarte important in tratarea diabetului si rezistentei la insulina.
Operațiile de micșorare a stomacului sau de montare a inelelor gastrice în cazul persoanelor obeze mai au un efect nebănuit.
în România, 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani au obezitate. Dintre aceștia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă. În plus, 34,6% sunt supraponderali și doar o linie fină îi mai desparte de obezitate.
Citește și: Semne îngrijorătoare că suferi de diabet
Potrivit unui studiul PREDATORR, 11,6% din populația României este afectată de diabet.
De asemenea, medicii au ajuns la concluzia că o intervenție cgirurgicală îi ajută și pe cei cu diabet de tip II. Rezultatele intervenției sunt de-a dreptul spectaculoase: nivelul glicemiei începe să scadă chiar din primele zile după operație.
Nevoia de tratare cu insulină sau antidiabetice orale se modifică în sens descrescător, începând cu primele zile după operație. Cei mai mulți dintre ei nu mai au nevoie de tratamente în acest sens în prima săptămână.
Aceste intervenții nu funcționează însă pentru toată lumea. Rata de remisiune a diabetului este cifrată între 75 și 80 % dintre pacienții care au diabet. De ce nu toți pacienții care au diabet reușesc să înregistreze astfel de succes? Pentru că o parte dintre ei, cam 5 %, au diabet zaharat de tip I, adică insulino-dependent, ei s-au născut cu o afecțiune la pancreas și nu poate furniza insulina de care corpul are nevoie.
Citește și: Diabet de tip I, vindecat cu un tratament pentru hipertensiune
Alt procent îl reprezintă pacienții care și-au epuizat deja resursele de producție ale pancreasului, e vorba de pacienții care au diabet zaharat de tip II insulino sau noninsuliono dependent necesitant, dar care au o suferință de 15-20 de ani.
Pentru acești pacienți, rata de remisiune este mai redusă, însă și ei au șansa de a scăpa de diabet.
Totuși, în cazul unei intervenții chirurgicale există și un dezavantaj: prețul ridicat care, în fincție de clinica unde se efectuează variază între 3.000 și 6.000 de euro.
Cei mai mulți dintre pacienți nu îşi permit asemenea cheltuieli şi mor cu zile. Este şi motivul pentru care conducerea Federaţiei Române de Diabet şi a Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii au cerut Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătăte reguli clare pentru decontarea acestui tip de operaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News