Data publicării:
Diabet zaharat și hipertensiune arterială, EFECT crunt: Rinichiul, cenzorul final al organismului
Prof. dr. Mircea Penescu, șeful Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, unitate etalon, a vorbit la Academia de Sănătate despre cum este afectat rinichiul în cazul pacienților care suferă de diabet zaharat sau hipertensiune arterială.
"Interesant este că vorbim despre bolile renale și de insuficiență renală cronică. Trebuie să recunoaștem că imensa majoritate a cauzelor care generează aceste boli sunt extrarenale. Pe primul loc stă diabetul zaharat, urmat apoi de hipertensiune arterială. (...) Sunt maladii extrarenale. Prea puține sunt bolile pure renale.
În concepția mea, rinichiul este cenzorul final al organismului. Până la urmă, soarta pacientului, de multe ori, ajunge să atârne de funcția renală chiar dacă el a pornit ca un cardiac. Evoluția bolii sale a dus la un sindrom cardio-renal. Deseori funcționează acest binom, din păcate.
Chiar dacă este vorba de un diabetic, care nu este tocmai neglijat, în zece ani de la evoluția bolii, trebuie să începem să analizăm, cu foarte multă atenție, soarta rinichiului. De regulă, după zece ani, apare microalbuminurie, primul semn al nefropatiei diabetice, chiar dacă diabetul este ținut în frâu. O hipertensiune arterială, cât timp este foarte corect tratată, rinichiul este protejat. De altfel, rinichiul deține o capacitate excepțională de adaptare la variațiile sistemice ale tensiunii arteriale. Mai precis, în cazul unui rinichi perfect normal, la o tensiune între 9 și 19, pe această plajă, variațiile nu induc tulburări hemodinamice. Rinichiul reușește, prin mecanismele sale, să se apere, dar cum am ieșit din aceste variații, este din ce în ce mai afectat. Rinichiul bolnav este foarte vulnerabil la ceea ce înseamnă variații ale tensiunii arteriale", a zis Prof. dr. Mircea Penescu la DC News.
"Nu se poate garanta că un pacient cu diabet zaharat, bine tratat, nu va avea niciodată probleme renale. Dar sunt infinit mai mici problemele unui pacient corect tratat față de un pacient neglijat. Iar în privința tensiunii arteriale, mai fac precizarea următoare: contează foarte mult și cu ce tratăm hipertensiunea arterială la un pacient cu vulnerabilitate renală", a mai explicat specialistul.
[citeste si]
DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.
Răspunsul integral îl puteți urmări în video următor:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News