Data publicării:

Dezvoltarea urbană. Miriam Nessler: Faptul că unii locuiesc pe suprafețe mici, iar alții ocupă suprafețe mari și camere numeroase, expresie a nedreptății sociale

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Dezvoltarea urbană. Ce este distribuirea echitabilă a spațiului sau a suprafețelor? Miriam Nessler: Sursa unor noi nedreptăți sociale / Foto: Pixabay, de Tudor44
Dezvoltarea urbană. Ce este distribuirea echitabilă a spațiului sau a suprafețelor? Miriam Nessler: Sursa unor noi nedreptăți sociale / Foto: Pixabay, de Tudor44

Miriam Nessler, de la Institutul pentru Dezvoltare Urbană și Regională din Dortmund, și Anton Brokow-Loga, de la Universitatea Bauhaus din Weimar, au vorbit la DC NEWS despre dezvoltarea urbană.

Alegeri prezidentiale 2024

Miriam Nessler, de la Institutull pentru Dezvoltare Urbană și Regională din Dortmund, și Anton Brokow-Loga, de la Universitatea Bauhaus din Weimar, invitați în cadrul emisiunii "Outlook" de la DC NEWS, au vorbit despre un subiect foarte important pentru viitor: dezvoltarea urbană. 

"Ați studiat această temă în ultimii ani. În activitatea dvs. științifică, abordați chestiuni legate de viitorul urbanizării. Vă ocupați de felul în care va fi sau ar trebui să fie distribuit în viitor spațiul locuibil și de imperativele sociale, ecologice și politice aferente. Întâi de toate, vreau să vă întreb ce înseamnă „distribuirea echitabilă a spațiului sau a suprafețelor?", a întrebat Radu Golban.

Cum sunt distribuite suprafețele în vederea unui urbanism sustenabil, social și echitabil

"E un concept pe care-l întâlnim, între altele, în planificarea traficului. Se pune întrebarea cum sunt distribuite suprafețele în vederea unui urbanism sustenabil, social și echitabil. E vorba de suprafețe urbane cu utilizări foarte diverse. Noi ne concentrăm asupra suprafețelor locuibile și vorbim despre dreptate din punct de vedere social și ecologic.

Cu alte cuvinte, suprafețele locuibile ocupă spațiu, iar spațiul nu este nelimitat într-un oraș, cu atât mai puțin sub aspectul resurselor limitate ecologic. În același timp, din punct de vedere social, suprafețele locuibile nu sunt distribuite egal, ba chiar se poate spune că sunt distribuite inechitabil. Faptul că unii locuiesc pe suprafețe mici, într-un număr mic de camere, iar alții ocupă suprafețe mari și camere numeroase este o expresie a nedreptății sociale și, totodată, sursa unor noi nedreptăți sociale", a explicat Miriam Nessler.

Anton Brokow-Loga: Acest subiect a fost tabu în ultimii ani


"Ce mi se pare captivant este faptul că această abordare examinează empiric problema dreptății sociale. Într-un fel, vă însușiți instrumentele clasice ale politicii, adaptându-le la o metodă științifică prin faptul că descrieți dreptatea cu ajutorul cifrelor. Am înțeles corect?", a întrebat Radu Golban.

"Da și nu. Nu ne însușim instrumentele politicii; aș spune mai degrabă că le verificăm. Avem deja o serie de norme referitoare la piața imobiliară. Uneori însă, lucrurile scapă de sub control. În ultimele decenii, suprafața locuibilă individuală a crescut semnificativ, dar nu pentru toată lumea la fel, ci în mod foarte inegal. În societățile occidentale, dar și pe plan global, nu oricine își permite un spațiu locuibil mai mare; un asemenea spațiu depinde foarte mult de nivelul veniturilor, dar și de alți factori sociali.

Există în prezent importante proiecte de cercetare referitoare la spațiul locuibil, care încearcă să identifice criteriile după care este distribuit spațiul locuibil. Acest subiect a fost întrucâtva tabu în ultimii ani. Până acum, s-a vorbit despre extinderea spațiului locuibil, dar foarte rar despre distribuirea sa reală. Iar noi doi, împreună cu mulți alți cercetători, ne-am propus să ne aplecăm mai atent asupra acestui aspect", a transmis şi Anton Brokow-Loga.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel