Data publicării:

Dezvoltarea sistemului de sănătate al României. Investiții de miliarde de euro în perioada 2022-2030

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre investițiile care se fac în sistemul de sănătate al României.

Ministerul Sănătății prezintă oportunitățile de finanțare în sistemul de sănătate în perioada 2024-2030.

La capitolul investiții din fonduri internaționale în perioada 2022-2030 se încadrează:

- Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): 2,4 miliarde de euro

- Banca Mondiala: 300 de milioane de euro

- Programul Operațional Sănătate 2022-2030 (POS): 4,6 miliarde de euro

- Alte fonduri internaționale: 100 de milioane de euro

În perioada 2023-2027 direcțiile de dezvoltare sunt: investiții majore în serviciile de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu; implementarea de programe de screening populațional; consolidarea serviciilor de reabilitare, paliație și îngrijiri pe termen lung; investiții în infrastructura spitalicească și în spitalele de importanță teritorială majoră; digitalizarea sistemului medical și dezvoltarea sistemului de telemedicină; investiții în cercetarea din domeniul medical.

Finanțare de la Banca Mondială

Banca Mondială a finanțat mai multe proiecte, cum ar fi deblocarea proiectelor și darea în folosință a 7 centre de radioterapie în Craiova, București, Galați, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

De asemenea s-au finanțat Centrele de Mari Arși din România.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara valoarea investiției este de peste 52 de milioane de euro. Construcția a fost demarată pe 4 iulie 2023, procedura pentru achiziționarea echipamentelor în august 2024, iar termenul estimativ de finalizare este luna februarie a anului 2025. Se va construi o clădire nouă cu 6 paturi pentru mari arși (terapie intensivă), 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă.

Valoarea investiției la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București este de peste 77 milioane de euro. Contractul de construcție a fost semnat în noiembrie 2023 cu termenul estimativ de finalizare în februarie 2025. În cadrul unei noi clădiri vor fi 15 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru pacienți intermediari ATI și pacienți post-critici, și 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă.

S-au făcut investiții și la Spitalul Clinic Județean de Urgența ”Târgu Mureș”. Valoarea investiției este de peste 62 de milioane de euro. În cadrul unui contract semnat în ianuarie 2024 se va construi o clădire nouă cu 5 paturi pentru pacienți în stare critică și 10 paturi de tip terapie intermediară și îngrijire postoperatorie. Termenul estimativ de finalizare este februarie 2025.

Sprijinirea eficienței energetice

Ministerul Sănătății precizează că în perioadă 2021-2027 sunt disponibile fonduri europene pentru sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice în valoare de 384 milioane de euro:

- Programul Regional Sud - Est: 80 de milioane de euro

- Programul Regional Sud Vest Oltenia: 132 de milioane de euro

- Programul Regional Vest: 47 de milioane de euro

- Programul Regional Nord-Vest: 52 de milioane de euro

- Programul Regional Centru: 73 de milioane de euro

Creșterea capacității de răspuns

Pentru creșterea capacității de răspuns a unităților sanitare sunt programe naționale, în perioada 2024-2026, în valoare de 384 de milioane de euro.

Aici se încadrează Programul Național pentru dezvoltarea secțiilor ATI prin achiziționarea centralizată de către Ministerul Sănătății a echipamentelor necesare pentru creșterea capacității de răspuns a secțiilor ATI (monitoare, ventilatoare, paturi ATI etc.). De asemenea, Programul Național de Recuperare postAVC prin achiziționarea centralizată de către Ministerul Sănătății a echipamentelor necesare pentru recuperarea pacienților postAVC. 

Finanțarea pentru aceste programe este din mai multe surse: Banca Mondială, Buget de Stat, Banca Europeană de Investiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel