Dezvoltarea sistemului de irigații. Chesnoiu: Alocăm 500 de milioane de euro
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 17 iun 2022, 11:38
WhatsApp
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a vorbit despre fondurile dezvoltării sistemului de irigații din România.

Ministrul Adrian Chesnoiu a făcut precizări despre dezvoltarea sistemului de irigații din România:

„În plan național strategic viitor, ceea ce reprezintă planul care guvernează gestionarea fondurilor europene pe care România le are la dispoziție în exercițiul financiar 2023-2027, alocăm 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigații, pe de o parte, iar din aceștia, 100 de milioane sunt destinați micro-sistemelor locale de irigații la nivelul fermei (...).

Mi-aș dori, ca ministru al Agriculturii, ca la renegocierea pe care o vom avea cu Comisia Europeană, irigațiile și investițiile în irigații, ca o componentă de combatere a efectelor schimbărilor climatice și de acordare de subvenții fermierilor români în derularea activității agricole, să fie o temă care să vizeze această modificare, pentru că avem nevoie de investiții în sistemul național de irigații, dar nu oprindu-ne doar aici“, a spus, la dezbaterea „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?“, ministrul Adrian Chesnoiu.

Canalul Siret - Bărăgan, pas istoric pentru reabilitare

În ședința de ieri a Comisiei Tehnico-Economice din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a  fost avizată documentația privind reabilitarea Canalului Siret - Bărăgan pe tronsonul Haret-limită cu localitatea Garoafa pe raza județului Vrancea. 

Ministrul MADR, Adrian Ionuț Chesnoiu, l-a asigurat telefonic pe prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici,  de faptul că demersurile făcute sistematic au ajuns la București și că reabilitarea Canalului va fi făcută prin Programul Național de Reabiltare a Infrastructurii de Irigații.

Mai mult decât atât, prefectul PSD de Vrancea, Nicușor Halici,  împreună cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Vrancea au reușit să adauge la tronsonul inițial o distranță suplimentară de nouă kilometri. Valoarea lucrărilor de reabilitare este de aproape 600 milioane lei (120 milioane euro).

Prefectul Nicușor Halici ține să mulțumească Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin ministrul Adrian Ionuț Chesnoiu pentru tot sprijinul și implicarea de care a dat dovadă pentru realizarea acestui obiectiv de importanță națională.

Realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 până la 700.000 de hectare de teren din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 50% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare. Totodată, canalul ar putea fi exploatat şi turistic (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?