Data publicării:
„Dezmembrarea pașnică a Ucrainei“. H. D. Hartmann: E pe masa lui Putin! Pericol pentru România
Într-un interviu de la DC News, la emisiunea Geostrategica, H.D. Hartmann a vorbit despre recunoașterea de către Vladimir Putin a celor două republici din estul Ucrainei.
Marți, Duma de Stat din Federația Rusă a votat pentru trimiterea imediată a unui apel către Putin privind recunoașterea autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk din Donbas (citește AICI). Însă, Vladimir Putin a considerat că proiectul privind recunoaşterea independenţei celor două republici nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk și a ales să amâne semnarea acestuia (vezi AICI).
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre modul „pașnic“, dar „virulent“ prin care Vladimir Putin poate dezmembra Ucraina prin semnarea acestui proiect:
„Duma de Stat i-a cerut președintelui Putin să recunoască independența celor două republici din estul Ucrainei. Această măsură ar distruge Acordurile de la Minsk. E vorba de o agresiune, deși nu militară. E vorba de o dezmembrare a teritoriului Ucrainei, dar fără arme. Președintele Macron a atenționat Kremlinul, după ce, săptămâna trecută, când a fost la Moscova, președintele Putin l-a asigurat că această lege nu va trece. Ei, uite că Putin a lăsat această lege să treacă pentru a avea încă un instrument de presiune și șantaj.
La finalul acestei stări de criză, de trei luni, șase luni, Dumnezeu cu mila, dacă președintele Putin semnează legea și cele două republici secesioniste sunt declarate independente, în acel moment trasează fizic întreaga graniță și dezmembrează practic teritoriul Ucrainei. Dacă ne trezim cu un astfel de act, e vorba de o agresiune non-violentă la care mecanismele juridice și de lege ale Uniunii Europene și cele ale OSCE-ului nu au un răspuns eficient.
Aici este drama și ne putem trezi în același scenariu de tip georgian sau de tip Crimeea. Cu tote sancțiunile pe care UE și SUA le anunță în cazul unor astfel de acțiuni, îmi e teamă că acest scenariu de dezmembrare pașnică, dar virulentă a teritoriului unui stat suveran, membru al ONU, este unul de viitor pentru Federația Rusă și ne putem trezi cu astfel de provocări rusești cam în tot arealul său de proximitate, așa cum îl declară Kremlinul. România este, practic, pe linia de vecinătate imediată. Nu putem ști ce scenariu are Putin pentru Republica Moldova și care sigur va afecta securitatea României direct și imediat.“, a spus H.D. Hartmann.
CITEȘTE ȘI - Ambasadoarea americană la ONU: Rusia se îndreaptă spre o invazie iminentă
Legea care permite intervenția Rusiei în cele două republici
„E o lege din 2009 care spune că la solicitarea minorității ruse, dacă există cetățeni ruși, se permite intervenția Federației Ruse pentru apărarea vieții și bunurilor acelor cetățeni ruși aflați în străinătate. E vorba de agresiune, rupi bucăți dintr-un stat suveran. Rupi bucăți întregi din teritoriul unui stat suveran și îl declari independent, iar după câțiva ani îl integrezi în teritoriul Rusiei. Astfel, muți granițele statului tău în dauna unor granițe suverane și internațional recunoscute. Asta face Putin, în numele acestor principii de echilibru securitar în care Occidentul nu dorește să-i dea garanții de securitate.“, a conchis H.D. Hartmann.
CITEȘTE ȘI - Rusia anunţă noi retrageri militare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News