Dezlegări la pește și vin, pe bandă rulantă, în Postul Crăciunului 2022 și controversa cu fructele de mare. Ce spune Dan Ciachir
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Astăzi, 15 noiembrie 2022, a început Postul Nașterii Domnului.

Zilele cu dezlegare la pește pentru credincioși în Postul Crăciunului 2022 sunt în număr destul de mare, făcând din această perioadă una deloc grea pentru cei care țin post. Numărul de zile cu dezlegare pentru enoriași în Postul Crăciunului sunt 14.

Astfel, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește.

În situația în care sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie, enoriaşii nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn şi vin. Mai mult, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește (citește mai mult AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Bilic: În post, gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume. Beți apă cu lămâie, ceai verde. Faceți pauze alimentare de 5 ore între mese

Dan Ciachir: Nașterea Domnului e o sărbătoare a bucuriei

Dan Ciachir, scriitor și publicist, a explicat care sunt motivele care stau în spatele acestui post mai ușor, în care există 14 dezlegări la pește și 11 dezlegări la vin. Astfel, vor fi dezlegări la pește în zilele de 21, 26, 27 și 30 noiembrie și 3, 4, 5, 6, 10, 11,  12, 13, 17 și 18 decembrie și dezlegări la vin și untdelemn în zilele de 15, 17, 22, 24 și 29 noiembrie și 1, 7, 8, 13, 20 și 22 decembrie:

„Dezlegările la pește sunt în număr de 14 și, mai  nou, fructele de mare sunt considerate post. La noi, sunt considerate de vreo 30 de ani, iar în Grecia de vreo 60. Vorbesc aici de calmar, caracatiță, etc. Acestea sunt considerate mâncare de post, dar nu miercurea și vinerea.

E un post mai ușor care prefațează o bucurie, Nașterea Mântuitorului. Prima e pe 21 noiembrie, care coincide cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, o sărbătoare importantă. Atunci e prima dezlegare. Ulterior, sunt dezlegări și trei zile la rând, deci vorbim de un post mult mai ușor. Din câte știu, la vin nu este opreliște.

De cealaltă parte, în Postul Paștelui sunt numai două dezlegări la pește, în Duminica Floriilor și la Buna Vestire. Occidentalii pun Nașterea Mântuitorului în fruntea sărbătorilor, pe când pentru noi, răsăritenii, în fruntea sărbătorilor e Paștele, pentru că e garanția Învierii. Pentru Occidentali e mai important Crăciunul, cu Nașterea Mântuitorului, deși e vorba de o dramă și acolo, cu uciderea pruncilor“, a spus, pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Ciachir.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Legumele de care ar fi bine să ne ferim în Postul Crăciunului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel