Percheziții de amploare la firme de dezinfectanți. Pintea: Produsele mai există în spitale!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Sorina-Pintea-Ministrul-Sănătății
Sorina-Pintea-Ministrul-Sănătății
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a reacționat în ceea ce privește perchezițiile de amploare ce au loc la firme care comercializează dezinfectanți pentru spitale. 

”Având în vedere că există deja o anchetă în curs, există un dosar penal, pot să vă dau doar următoarele informații. În cursul anului trecut, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică au prelevat probe de produse biocide. Fabricație în sectorul medical. Deci este vorba de un control pe care inspectorii l-au făcut. S-au analizat 15 produse biocide. În urma analizei, s-a constatat neconformități la trei produse. Am refăcut aceste analize, iar neconformitățile au persistat. Am demarat controale la firmele care au comercializat aceste biocide. Pentru că aceste controale nu au putut fi finalizate, nu s-au găsit persoane sau depozitele erau închise, atunci ministerul Sănătății a făcut o plângere în acest sens, în luna ianuarie”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în direct la România TV. 

Produsele există în spitale

Întrebată dacă produsele se mai găsesc în spitalele din România, ministrul Sănătății a precizat că mai există astfel de produse. 

”S-au verificat din aceste produse neconformități legate de acțiunile pe care aceste produse le au asupra suprafețelor. Neconformitățile au ieșit la fungicide. Aceste produse mai există. Noi am verificat doar niște mostre. Trebuie să vedem dacă se confirmă la toate loturile sau nu, la tot ce s-a produs de aceste firme. Dezinfecția se face în mai multe etape. Acestea erau biocide de prima etapă. Prin urmare, dacă se respectă procedurile de dezinfecție, aceste biocide nu ar fi trebuit să influențeze negativ spre exemplu, numărul de infecții din spitale. (...) Nu este vorba de pericol, dar până la urmă trebuie să cumpărăm ceea ce scrie pe etichetă.”,  a mai spus Pintea. 

Conform ministrului Sănătății, momentan nu se recurge la retragerea de pe piață a produselor dezinfectante și urmează să se verifice veridicitatea acestora. De asemenea, există produse înlocuitoare pe care unitățile spitalicești le pot folosi. 

 

Vezi și: Percheziții de amploare la firme care comercializează dezinfectante


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel