Dezertare din Coreea de Nord: Nimic nu s-a schimbat
Un ofiţer al armatei nord-coreene, însoţit de un civil, a dezertat în Coreea de Sud trecând Marea Galbenă joi, au informat sâmbătă media locale, citând o sursă guvernamentală, relatează AFP.
"Un mic vas a fost detectat în ape la nord de Baengnyeong", o insulă situată în apropierea graniţei maritime dintre cele două Corei, potrivit acestei surse care a explicat agenţiei sud-coreene Yonhap că ofiţerul, un comandant al armatei nord-coreene, era însoţit de un civil pe ambarcaţiune şi că "ei şi-au exprimat dorinţa de a dezerta".
Un reprezentant al pazei de coastă a afirmat că este în curs o anchetă, fără să ofere mai multe detalii.
Este a 14-a dezertare nord-coreeană din anul 2000, prima din 2008 implicând un ofiţer, potrivit canalului de informaţii sud-coreean YTN.
Este prima dezertare a unui nord-coreean de la summitul istoric din aprilie care a văzut cele două state antagoniste angajându-se la denuclearizarea completă a peninsulei şi la încetarea oricăror activităţi ostile.
Cea mai vizibilă evadare, în noiembrie
În noiembrie, un soldat din Nord a mers cu maşina până la graniţă, puternic păzită, după care a fugit în Sud sub focurile de armă ale militarilor nord-coreeni care l-au atins de mai multe ori.
În iunie, doi dintre cei patru membri ai echipajului unui vas de pescuit nord-coreean în derivă au refuzat să se întoarcă acasă şi au primit permisiunea de a se stabili în Sud. Ei au fost imitaţi o lună mai târziu de cinci persoane pe un alt vas.
Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din ţara lor, dar rar se întâmplă să traverseze direct graniţa dintre cele două ţări, Zona coreeană demilitarizată (DMZ) care, printre mine şi soldaţi, este considerată cea mai militarizată frontieră din lume.
Majoritatea celor care fug din Coreea de Nord trece în China vecină peste graniţa sa mult mai poroasă, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News