Dezbaterea pe proiectele de revizuire a Constituţiei, amânată în Camera Deputaților
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Dezbaterile asupra proiectelor de revizuire a Constituției au fost amânate în comisia juridică din Camera Deputaților. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început, marţi, dezbaterile asupra proiectelor de revizuire a Constituţiei depuse de partidele parlamentare şi iniţiativei cetăţeneşti "Fără penali în funcţii publice", discuţiile fiind însă amânate pentru ca partidele să se pună de acord din punct de vedere politic pe această temă, scrie Agerpres. 

Pe ordinea de zi a comisiei se află două proiecte de revizuire a Constituţiei ca urmare a referendumului din 26 mai, unul depus de PSD, iar celălalt de PNL, USR, PMP şi Pro România, precum şi iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice".

Preşedintele comisiei, social-democratul Nicuşor Halici, a precizat că, potrivit regulamentului, cele trei proiecte trebuie discutate împreună şi comasate într-unul singur.

Liberalii susțin că trebuie adăugate amendamente

Liberalii au susţinut ca dezbaterea să fie pornită de la proiectul propus de PNL, USR, PMP şi Pro România, la care să se adauge amendamente, în timp ce USR s-a pronunţat ca discuţia să înceapă de la iniţiativa cetăţenească.

"Nu avem cum să renunţăm la iniţiativa cetăţenească, pentru că nu ne aparţine. Eu cred că ar trebui să supunem la vot. Vom merge pe o variantă care să fie îmbunătăţită şi cu argumentele CCR, astfel încât să treacă de plen", a spus deputatul USR Stelian Ion.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a replicat că este de acord cu PNL şi i-a acuzat pe reprezentanţii USR că au înşelat cetăţenii cu iniţiativa "Fără penali în funcţii publice".

"Cu privire la iniţiativa 'Fără penali' au fost strânse semnături că este vorba de fără penali în funcţii publice, când de fapt este vorba de funcţii publice alese. Este o fraudă, este o înşelăciune. (...) De ce nu aţi scris fără penali în funcţii publice alese? Este o înşelăciune. Văd că vreţi să vă delimitaţi de această iniţiativă, dacă trece, vă asumaţi meritele, dacă nu trece, vă susţineţi punctul de vedere în partea cealaltă", a susţinut Nicolicea.

Deputatul PNL Gabriel Andronache susține că proiectul este "complet"

Deputatul PNL Gabriel Andronache a prezentat proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat alături de USR, PMP şi Pro România, menţionând că acesta este "complet".

"Această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei a fost depusă de PNL, împreună cu USR, în aplicarea rezultatului referendumului din 26 mai. În acest sens, am introdus în această propunere legislativă, o serie de reglementări parţial admise de CCR. (...) Am integrat în această propunere legislativă şi ceea ce colegii noştri din USR au arătat în sensul în care persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate sau chiar şi cu suspendare să nu mai fie alese în funcţii publice, inclusiv la Parlamentul European. Prin propunerea de revizuire, PNL propune ca ordonanţele de urgenţă să nu mai poată fi posibile cu privire la organizarea Justiţiei, după cum se deduce din întrebările de la referendum. Propunerea vine şi spune în clar că vor exista mai mulţi actori constituţionali care vor putea să atace direct ordonanţele de urgenţă. Această propunere de revizuire a Constituţiei, trecută de filtrul CCR, este completă şi poate fi susţinută", a explicat Andronache.

Stelian Ion susține că este necesară revizuirea Constituției

Stelian Ion a subliniat că este necesară revizuirea Constituţiei, menţionând că dezideratul "Fără penali în funcţii publice" nu poate fi ignorat.

"Constituţia noastră, aşa cum a fost revizuită în 2003, a devenit o haină puţin cam strâmtă pentru statul român. Sunt multe instituţii depăşite, o reformă a Constituţiei se impune. Ceea ce discutăm acum este o mică parte. Suntem în faţa unei discuţii punctuale acum, dar multe alte modificări vor trebui luate în discuţie, cum ar fi rolul preşedintelui, ordonanţele de urgenţă. Referitor la aceste proiecte numitorul comun este fără penali în funcţii publice. Sunt trei proiecte: iniţiativa cetăţenească, iniţiativa formulată de PNL, USR, PMP, Pro România, este şi propunerea PSD care prevede fără penali în funcţii publice. (...) Sunt şi celelalte propuneri referitoare la sfera de reglementare a OUG, care se regăseşte în ambele proiecte. Important este să găsim varianta care să le înglobeze pe toate. Vom propune separarea proiectului 'Fără penali în funcţii publice'. Dezideratul 'Fără penali în funcţii publice' nu poate fi ignorat, pentru că este o chestiune esenţială pe care şi-o doreşte orice român", a afirmat Ion.

Președintele comisiei a propus suspendarea dezbaterilor

În final, preşedintele comisiei a propus suspendarea dezbaterilor, pentru ca partidele să vină cu soluţia politică agreată.

"Eu aş propune să suspendăm şedinţa, să analizăm din punct de vedere politic din partea fiecărui partid politic, să luăm o decizie politică şi apoi mergem mai departe în comisie cu soluţia politică identificată. La momentul acesta nu văd să avem două treimi", a spus Halici.

Şedinţa a fost suspendată cu 12 voturi "pentru", două "împotrivă" şi şase abţineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel