Dezbatere pe tema artei stradale pentru 'regenerarea urbană' a municipiului Reşiţa
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
"Regenerarea urbană prin artă" este noul concept propus de municipalitatea reşiţeană în încercarea de a schimba aspectul oraşului, fapt pentru care, marţi, la sala de şedinţe a Primăriei Reşiţa a avut loc o dezbatere pe tema artei stradale.

"Am organizat, la Reşiţa, o conferinţă legată de street art - regenerare urbană. De altfel, am început deja să realizăm câteva picturi neo-murale, cum sunt ele denumite, pe calcanele blocurilor, pe suprafeţe foarte mari, cu artişti din România, cu un artist din Germania, Danilo Halle. Ne dorim să organizăm în viitor şi un festival internaţional de street art, fapt pentru care am şi organizat această dezbatere, la care participă şi specialişti de la Universitatea de Arhitectură din Timişoara, cu fostul arhitect şef al Timişoarei, cu directorii festivalurilor de street art de la Timişoara şi Sibiu. Discutăm despre aspectele teoretice, aflăm din exemple concrete despre cum poate arta ajuta să pună în valoare un oraş, să genereze speranţă, să aducă chiar o creştere a nivelului de trai şi, de ce nu, o calitate mai bună a vieţii", a declarat iniţiatorul dezbaterii, Dorinel Hotnogu.

Pentru a scoate în evidenţă importanţa acestui concept, artistul internaţional Danilo Halle, cel care a reuşit să repopuleze un orăşel din Germania prin picturile stradale, a ales să refacă şi faţada unei clădiri din cartierul reşiţean "Muncitoresc".

"Am început să facem câteva lucrări pilot, în Reşiţa, pe două faţade de bloc ce erau deteriorate. În aceste zile se lucrează la o altă faţadă, în cartierul 'Muncitoresc'. Avem bucuria de a avea lângă noi oameni care fac street art de mult timp. Practic, ceea ce ne dorim noi este să iniţiem o tabără de gen, anuală, aşa cum se fac în multe oraşe din Europa. Reşiţa se pretează la acest gen de artă, de cultură, pentru că este un oraş care a suferit. Chiar şi în Germania sau în Brazilia, acest gen de artă îşi găseşte locul. În fapt, e un semnal de alarmă, un semnal tras de aceşti artişti, în încercarea de reconversie a acestor zone din astfel de oraşe", a afirmat, la rândul său, primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel