Dezbatere națională cu privire la schimbarea numelui Noii Zeelande. Premierul spune că „e o tranziție binevenită”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Dezbatere națională cu privire la schimbarea numelui Noii. Premierul spune că „e o tranziție binevenită”   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Dezbatere națională cu privire la schimbarea numelui Noii. Premierul spune că „e o tranziție binevenită” / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, a vorbit despre propunerea Partidului maorilor de a schimba denumirea țării.

Partidul maorilor a lansat o petiţie pentru ca Parlamentul de la Wellington să restabilească numele original al țării în următorii cinci ani.

Petiția a fost lansată de cei doi lideri ai partidului maori, Rawiri Waititi şi Debbie Ngarewa-Packer. Partidul vrea ca țara să se numească „Aotearoa”, aşa cum a fost numit arhipelagul înainte de sosirea colonialiştilor.

„Suntem Aotearoa. Este un nume care va unifica naţiunea noastră, în loc să o împartă. Noua Zeelandă este un termen olandez şi chiar olandezii şi-au schimbat numele în Ţările de Jos”, au argumentat liderii partidului maori, Rawiei Waititi şi Debbie Ngarewa-Packer, potrivit The Guardian (citește mai mult AICI).

Dezbatere națională pe tema schimbării numelui

Utilizarea acestui nume este obișnuită în Noua Zeelandă, se găsește în special în numele unei competiții de rugby, Super Rugby Aotearoa, organizată de federația din Noua Zeelandă. Cu toate acestea, limba tradițională nu este oficial prima limbă a țării. Prin petiția inițiată, Partidul maorilor solicită guvernului să redenumească orașele și regiunile țării în limba maternă, eliminând astfel limba engleză actuală.

"Noi, tangata whenua [popoarele indigene], ne-am săturat ca denumirile noastre ancestrale să fie abuzate, denaturate și ignorate", au spus realizatorii textului într-o declarație.

O tranziție „binevenită”

Potrivit partidului politic, doar 20% din populația maori (850.000 de oameni) vorbește limba indigenă. În rândul populației generale, ponderea neo-zeelandezilor care vorbesc maori, a doua limbă oficială a Noii Zeelande de aproape 50 de ani, a scăzut la 3%.

„Este timpul ca Te Reo Māori [limba maori] să-și recâștige locul de drept ca prima limbă oficială a acestei țări", au spus Rawiri Waititi și Debbie Ngarewa-Packer, crezând că numele Aotearoa "va unifica țara noastră mai degrabă decât să ne dezbine".

Partidul maori solicită extinderea formalizării limbii tradiționale până în 2026, prin schimbarea numelui localităților, dar și prin facilitarea accesului la această limbă în mass-media, publicitate și școli. După cum precizează CNews, șeful guvernului din Noua Zeelandă a vorbit pe această temă, scrie LePoint.

„Aud din ce în ce mai des că folosesc Aotearoa în loc de Noua Zeelandă și este un lucru pozitiv. Indiferent dacă îl modificăm sau prin în lege, nu schimbă faptul că neo-zeelandezii se referă din ce în ce mai mult la Aotearoa, este o tranziție binevenită”, a spus Jacinda Ardern, după comentariile raportate de The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel