Data actualizării:
Data publicării:

Dezbatere Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo: "Avem pe scenă un cal troian, prin care alții vor să conducă țara/ Îi propun Maiei Sandu să semnăm pentru drumul european al Moldovei"

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp

La ora 10:00 a început confruntarea față-n față dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Este confruntarea care ar putea decide viitorul președinte al Republicii Moldova. 

Maia Sandu a fost cea care a deschis discuția.

"Aș vrea ca azi, aici, pe această scenă să fie un candidat cu care să dezbat serios soluțiile și problemele Moldovei. Din păcate, pe această scenă avem un cal troian. Un om, prin care alții vor să conducă țara. Eu sunt sigură că nici un moldovean nu vrea ca țara să fie condusă de cei care stau în spatele acestui om. Nici un moldovean nu vrea să fie condus de cei care au furat statul și cetățenii, de cei cu care noi am luptat și am reușit să-i alungăm de la putere. Acum, ei au reușit să găsească o fațadă după care se ascund și vor să revină la putere, ca să controleze din nou resursele statului. Dar și acești oameni sunt folosiți. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de forțe, de interese regionale și mai mari. Banii alocați în această campanie nu sunt ai lui Șor, ai lui Platon, ai lui Dodon, sunt bani veniți din altă parte. Sunt bani trimiși în țara noastră pentru a destabiliza țara, pentru a aduce dezbinare și conflicte acasă. Noi știm cine se ascunde în acest cal troian. Știm că se ascunde Platon, Șor, Dodon, dar nu știm cine sunt ceilalți. Această dezbatere nu este despre mine și Alexandr Stoianoglo, ci despre două alternative diferite de dezvoltare pentru țara noastră. Este o alegere între dezvoltare și stagnare. O alegere între deschidere și izolare. Este o alegere între stabilitate și destabilizare. Alegerea este importantă pentru viitorul nostru. Ce țară ne dorim? Cine vrem să ia decizii importante pentru țara noastră? Aceste lucruri trebuie să le clarificăm," a spus Maia Sandu în deschiderea dezbaterii. 

A urmat apoi contracandidatul Stoianoglo: 

"Cred că platforma mea electorală e deja binecunoscută de alegători: oprirea exodului populației, implementarea programului 'Revenirea demnă', modernizarea europeană a Moldovei, în economie, în infrastructură, educație și sănătate. Garantarea drepturilor cetățenești, transformarea Republicii Moldovei într-un furnizor activ de pace și securitate în regiune e ceea ce voi face eu. Dar astăzi dumneavoastră trebuie să știți ce nu voi face eu. Ca persoană care a fost implicată în negocierile pentru liberalizarea regimului de vize cu Europa pentru cetățenii noștri, garantez că granițele vor rămâne deschise. Ca om al legii și doar al legii, promit că în Moldova nu va exista represiune împotriva oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale. În încheiere, ca susținător ferm al integrării europene, îi propun doamnei Maia Sandu să semnăm în zilele următoare o declarație comună privind irevesabilitatea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Indiferent de cine va câștiga, acest parcurs dificil al modernizării, al libertăților, al dreptății, trebuie să continue," a spus Alexandr Stoianoglo.

Fragmente din contrele celor doi candidați:

Maia Sandu: "Domnule Stoianoglu, cei de la Kiev știu că dumneavoastră sunteți omul Moscovei. În spatele dumneavoastră stă Dodon. Dumneavoastră când ați ieșit în campanie nu ați găsit să spuneți două cuvinte despre atacul cu bombă asupra spitalului cu copii bolnavi de cancer, acolo unde erau și copii din Republica Moldova. Dumneavoastră credeți că toate aceste lucruri vă fac credibil ca să puteți stabili o relație bună cu vecinul nostru, Ucraina?"

Alexandr Stoianoglo: "În ultimii ani, aproximativ 300 000 de oameni au părăsit Moldova. Se creează impresia că întregul proiect social al Maiei Sandu se reduce la un singur lucru: dispariția completă a populației din Moldova și exodul întregii forțe de muncă a tinerilor în străinătate. În acest context vine întrebarea: ce ați realizat dvs și guvernul pentru diaspora și muncitorii imigranți?"

Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, tot ce am făcut noi în acești ani a fost și pentru cetățenii de acasă și pentru cei din afara țării. Ei, în primul rând, își fac griji pentru cei dragi rămași acasă. De fiecare dată când discutăm cu ei, asta ne roagă. Să îmbunătățim condițiile de viață pentru cei rămași acasă. Toate proiectele noastre, toate lucrurile pe care le-am început și e important să le continuăm, reparația drumurilor 700 de kilometri de drum, 700 de kilometri de apeduct, investițiile din universități, investițiile din sistemul de sănătate, 3 miliarde, după ani de zile în care nimeni nu a făcut nici o investiție în spitalele raionale. Noi am început acum să reparăm toate aceste lucruri. 

Regulile dezbaterii dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo 

Dezbaterea dintre cei doi candidați la președinția Republicii Moldova se desfășoară într-un format fără moderator, potrivit regulamentului stabilit pentru această confruntare crucială. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo își formulează întrebările și răspunsurile fie în română, fie în rusă, într-un platou unde fiecare este sprijinit de echipa sa – câte cinci membri ce așteaptă în afara platoului, alături de un cameraman și un fotograf din partea staff-urilor.

Ambii candidați sunt atenți la timpul alocat, având câte un reprezentant care monitorizează durata fiecărei intervenții – întrebări, răspunsuri și replici. Atmosfera este una intensă, dar regulamentul dezbaterii asigură că mesajele de ură, incitările la violență sau orice forme de discriminare și separatism sunt strict interzise.

Ordinea în care cei doi intervin a fost stabilită prin tragere la sorți înainte de începerea dezbaterii. Conform structurii convenite de consilierii celor doi, fiecare candidat a început deja cu un mesaj de două minute adresat alegătorilor, urmat de un set de zece întrebări reciproce, unde fiecare răspunde în maximum două minute, cu un minut pentru eventualele replici. În finalul dezbaterii, candidații vor mai avea câte două minute pentru mesajul final, încercând să convingă electoratul în această ultimă etapă a unei confruntări decisive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel