Dezastrul de la Kîștîm, un alt accident nuclear ascuns de Uniunea Sovietică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Un alt accident nuclear, cunoscut ca dezastrul de Kîştîm, a precedat Cernobîl, cu 29 de ani înainte de acesta. 

În 1957 un accident nuclear de proporții a avut loc la Centrala nucleară Maiak, în Uniunea Sovietică. La acel moment, a fost cel mai mare dezastru de acest gen din lume, dar autoritățile sovietice au făcut tot posibilul pentru a ascunde accidentul. 

Timp de patru decenii, nimeni nu a știut despre ceea ce s-a întâmplat la Centrala Maiak, o facilitate nucleară secretă. 

„Când Stalin a auzit de programele nucleare ale Statelor Unite, a dat ordine ca proiectul bombei nucleare sovietice să fie accelerat. Uniunea Sovietică a construit câteva facilități secrete, iar una dintre cele mai importante era Centrala Maiak. Tot la Maiak a fost produs miezul radioactiv al primei bombe nucleare sovietice. În apropiere era un oraș secret numit Celeabinsk-40, care nici măcar nu exista pe hartă, iar oamenii și familiile care locuiau acolo nu existau în mod oficial”, a declarat pentru BBC istoricul Jeronim Petrovic. 

"Explozie chimică violentă"

Cei care locuiau în orașul dedicat Centralei aveau nevoie de un permis special pentru a putea intra, iar majoritatea locuitorilor erau angajați ce se ocupau de reactoarele nucleare. Centrala a fost construită repede, ceea ce nu a reprezentat neapărat un avantaj, deoarece multe norme de securitate au fost ignorate. 

„Răcirea unuia dintre depozitele de deșeuri radioactive a dus la acumularea de vapori, ceea ce a dus la o explozie chimică violentă, ce a eliberat în atmosferă o cantitate imensă de radiații. Norul emis la Kîștîm a fost mai concentrat decât cel de la Cernobîl și nu s-a împrăștiat în atmosferă”, George Steinhause, radiochimist. 

Aproximativ 500.000 de oameni au fost expuși la radiații, iar alți 11.000 de oameni din satele din jur au fost evacuați, fără a li se explica motivul, pentru a păstra secretul din jurul Centralei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel