DEZASTRU în universități. Studenții vor taxe SCĂZUTE, dar realitatea este asta! Hadăr: Vor fi cheltuieli suplimentare
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Anton Hadăr, profesor universitar și președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a vorbit, joi, în exclusivitate pentru DCNews, despre taxele de școlarizare, în contextul în care ANOSR susține că reducerea lor reprezintă „o necesitate justă pentru învățământul online”.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) „solicită universităților să prezinte clar studenților mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu, fundamentarea acestora pentru noul an universitar prin raportare la taxa stabilită pentru primul semestru și reducerea taxelor de școlarizare unde se impune conform fundamentării, pornind de la modificarea ponderii și a tipurilor de costuri specifice programului”. Conform sursei citate, „odată cu schimbarea bruscă a situației de fapt, se impune stabilirea taxei de studiu în raport cu noua realitate”, precizându-se că, în contextul activităților didactice realizate integral online, „studenții nu mai beneficiază de baza materială oferită de universitate, începând cu serviciile bibliotecilor universitare, sălile de studiu, materiale pentru laborator și până la bazele sportive. Totodată, se reduc considerabil costurile universităților aferente cheltuielilor cu regia, cheltuielilor de întreţinere şi gospodărie”. 

Contactat joi, 17 septembrie, de DCNews, Anton Hadăr a făcut următoarele declarații: „Pe de o parte, studenții au dreptate, pentru că, într-adevăr, unele activități suport pentru pregătirea lor sunt diluate. Însă, pe de altă parte, trebuie să luăm în seamă și faptul că universitățile au nevoie de bani mai mulți pentru a asigura, acolo unde se fac activități didactice față în față, măsuri suplimentare. Spre exemplu, noi ne străduim să le oferim măști și Guvernul nu ne-a dat bani pentru ele. Ne vom strădui să le oferim toată siguranța pentru a veni la ore și pentru a nu pleca de acolo infectați. La fel ne străduim și pentru profesori. Fonduri suplimentare nu au venit, decât foarte puține. Sunt probleme și cu căminul, pentru că și acolo sunt și vor fi cheltuieli suplimentare.”

„Propun să se facă niște calcule și să vedem dacă universitățile se pot descurca cu resursa financiară pe care au o acum”, a spus acesta.

Ce urmează sâmbătă, decizii importante

„Va fi un Consiliu Național al Rectorilor peste două zile, sâmbătă, la Brașov, și acolo vom discuta toate aspectele. Cu siguranță, studenții își vor expune punctele de vedere, Alma Mater la fel. În general, noi ne armonizăm. Discutăm cu studenții și ajungem la concluzia cea mai bună. Trebuie să analizăm ce efecte ar putea să aibă din punct de vedere financiar pentru universități o reducere a costurilor de școlarizare”, a subliniat Anton Hadăr.

„Discuția a fost începută aseară la întâlnirea pe care am avut-o cu doamna vicepremier Raluca Turcan și urmează să analizăm în mod consistent la Consiliul Național al Rectorilor de la Brașov.

Oricum, noi practicăm taxe mici la nivel european. Cred că trebuie să se ia în seamă și acest aspect, pentru că o reducere drastică poate să conducă la o destabilizare financiară a universităților care au mulți studenți nebugetați”, a mai precizat Anton Hadăr.

„Trebuie făcut un calcul minuțios și pus pe hârtie ceea ce consideră ei că se pierde, că nu mai beneficiază în această perioadă. Au spus de biblioteci. Problema e cine îi plătește pe bibliotecari în această perioadă?! Sunt multe întrebări la care trebuie să găsim un răspuns corect pentru a nu fi lumea nemulțumită. O să facem o analiză amănunțită și suntem convinși că vom găsi cea mai înțeleaptă decizie”, a conchis Anton Hadăr. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel