Data publicării:

Dezastru în livezile de cireşi, caişi şi piersici, afectate de îngheţul târziu

Autor: Ion Voicu
WhatsApp

Radio România Actualități anunță că este dezastru în plantaţiile pomicole din multe zone ale ţării.

Livezile au fost afectate de îngheţurile târzii de la sfârsitul lunii trecute şi din primele zile ale lui aprilie. Pomicultorii din Giurgiu, de exemplu, spun că aproape 80% din producţia de cireşe din acest an a fost compromisă, iar pierderile financiare sunt imense, pentru că nu se fac asigurari pe partea de producţie pomicolă.

Îngheţurile de revenire înregistrate la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie au dus la compromiterea mugurilor speciilor mai sensibile precum: caisul, piersicul şi cireşul, scrie Rador. Aşa se face că plantaţii pomicole din Băneasa, Slobozia şi Izvoarele au fost afectate de îngheţul târziu, deşi mulţi dintre fermieri spun că au folosit perdele de fum, brichete fumigene şi grămezi de material fumigen.

Gelu Bogdan, proprietarul unei livezi de cireşi în sistem ecologic, spune că mare parte din plantaţia cu peste 7.000 de pomi a fost afectată de îngheţul târziu. La o primă evaluare, spune pomicultorul, pierderile înregistrate sunt de circa 90%. Mulţi dintre pomicultori spun că nici de asigurarea culturii la fenomenele meteo extreme nu poate fi vorba, asta pentru că nu se fac asigurări pe partea de producţie. Aşa se face că dacă statul nu va interveni pentru a-i ajuta mulţi pomicultori vor rămâne cu pagube imense după ce livezile de cireşi, caişi şi piersici au fost afectate de îngheţul târziu.

Cireșele românești erau așteptate să apară în piețe după jumătatea lunii mai, când se coc soiurile cele mai timpurii. Cele care se vând până la 10-15 mai nu sunt sunt fructe românești cu certitudine, marea majoritate provenind din import. În primul rând, din Grecia, și datorită climei și faptului că se produc cantități destul de importante, iar noi, fiind destul de aproape, foarte mulți angrosiști merg cu mașini mai mici sau mai mari și transportă fructe de acolo în România, a spus ing. Marius Roman, pentru Agrostrategia. Prețul estimat pentru cireșile românești ar fi fost în jur de 15 lei/kilogram, în sezon, dar valul de aer rece care a lovit România ar putea reduce producția locală, ceea ce va duce la scumpiri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel