Data publicării:

Dezastru ecologic. Lanț uman de 70.000 de oameni, în jurul celei mai mari lagune sărate din Europa

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Dezastru ecologic. Lanț uman de 70.000 de oameni, în jurul celei mai mari lagune sărate din Europa / Foto: Pixabay
Dezastru ecologic. Lanț uman de 70.000 de oameni, în jurul celei mai mari lagune sărate din Europa / Foto: Pixabay

Un lanț uman de 70.000 de oameni a putut fi observat în jurul celei mai mari lagune sărate din Europa, după ce mii de animale au devenit victime ale poluării.

Aproximativ 70.000 de persoane au format sâmbătă un lanţ uman şi "au îmbrăţişat" astfel cea mai mare lagună cu apă sărată din Europa, pentru a protesta faţă de una dintre cele mai grave tragedii ecologice produse în Spania în ultimii ani, informează Agerpres, citând DPA.

Acel lanţ uman, care a avut o lungime totală de 73 de kilometri, a acoperit întreaga circumferinţă a lagunei Mar Menor din Murcia, o regiune din sud-estul Spaniei, a anunţat agenţia Europa Press, citată de mai multe companii mass-media.

Un minut de tăcere a fost ţinut cu această ocazie în memoria miilor de animale care au devenit victime ale poluării. Săptămâna trecută, aproape cinci tone de animale moarte au fost extrase din apele lagunei, potrivit autorităţilor spaniole.

Laguna Mar Menor, fost paradis al naturii şi al vacanţelor



Acesta nu este primul incident grav din perimetrul lagunei Mar Menor, considerată un fost paradis al naturii şi al vacanţelor. În urmă cu doi ani, aproximativ trei tone de animale moarte - în principal mici peşti şi crustacee - au fost aduse de ape pe ţărmurile lagunei. Guvernul regional conservator şi guvernul central de stânga se învinuiesc reciproc pentru deteriorarea situaţiei în care se află Mar Menor.

Cauza morţii în masă a peştilor din laguna spaniolă este eutrofizarea, o acumulare dăunătoare de nutrimente în apă, provocată de activităţile umane. Acest proces duce la proliferarea algelor şi a bacteriilor, care determină o lipsă de oxigen şi declinul altor specii de plante, peşti şi mici vieţuitoare din proximitatea lor.

Temperaturile ridicate accelerează fenomenul de eutrofizare. Cu puţin timp înainte de producerea acestei catastrofe recente, un val de caniculă a adus cu sine temperaturi mari în întreaga Spanie, iar valori care au depăşit cu mult pragul de 40 de grade Celsius au fost înregistrate în mai multe zone.

În trecut, laguna Mar Menor era considerată una dintre cele mai frumoase regiuni din Spania. În prezent, tot ce a mai rămas din ea este un fel "supă verde", care emană un puternic miros neplăcut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel