Dezastru ecologic în Volos: Sute de mii de pești morți, colectați din port
În orașul turistic Volos din Grecia, autoritățile au început să colecteze sute de mii de pești morți care s-au revărsat în port, creați de inundațiile de anul trecut.
Autoritățile din Grecia au început să strângă sute de mii de pești morți care s-au acumulat în această săptămână într-un port turistic din orașul Volos, după ce au fost dislocați din habitatele lor de apă dulce în urma inundațiilor de anul trecut, conform Reuters.
Cadavrele peștilor au acoperit apele portului cu un strat argintiu, iar mirosul insuportabil i-a alarmat pe localnici și autoritățile locale, care s-au grăbit să le colecteze înainte ca acestea să ajungă la restaurantele și hotelurile din apropiere.
"Se întinde pe kilometri întregi", a declarat pentru Reuters Stelios Limnios, membru al consiliului municipal. "Nu e doar pe coastă, ci și în centrul golfului Pagasetic", a adăugat el, referindu-se la zona de lângă Volos, unde se află numeroase locuințe de vacanță.
Miercuri, traulerele au început să colecteze peștii folosind plase de pescuit, care erau apoi descărcate în camioane. Autoritățile elene au raportat că peste 40 de tone de pești au fost strânse în ultimele 24 de ore.
Primarul Volosului, Achilleas Beos, a declarat că mirosul este insuportabil și a criticat guvernul de la Atena pentru că nu a rezolvat problema înainte ca mirosul să se răspândească în oraș. El a avertizat că peștii în descompunere ar putea provoca un dezastru ecologic pentru alte specii din zonă.
Experții au atribuit această problemă inundațiilor severe de anul trecut, care au afectat câmpia Thessaly, situată mai la nord, precum și râurile și lacurile din zonă. Aceștia au explicat că o plasă de protecție nu a fost instalată la gura de vărsare a râului în mare, iar când peștii au ajuns în apă sărată, au murit.
"Nu au făcut ceea ce era evident, să instaleze o plasă de protecție", a declarat primarul Beos, referindu-se la autoritățile guvernamentale.
Ministerul Mediului nu a oferit un răspuns la solicitarea Reuters pentru comentarii. Între timp, procurorii locali au dispus deschiderea unei investigații.
Acest incident reprezintă doar unul dintre multele efecte ale vremii extreme în Grecia, pe care oamenii de știință le asociază cu schimbările climatice, inclusiv temperaturi ridicate și ploi neprevăzute care au cauzat incendii și inundații.
Dimosthenis Bakoyiannis, un restaurator de 33 de ani care deține un local pe plajă, la 10 kilometri de Volos, a declarat că afacerile i-au scăzut cu 80% în această vară, deoarece puțini turiști au dorit să-i viziteze restaurantul după inundații.
"Acum nu mai are rost să închidem bariera. E prea târziu, sezonul turistic s-a încheiat", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News