Dezastru ecologic în Oceanul Indian. O navă încărcată cu substanțe toxice arde de 11 zile / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Dezastru ecologic în Oceanul Indian. O navă încărcată cu substanțe toxice arde de 11 zile  /  Sursă foto: Captură YouTube
Dezastru ecologic în Oceanul Indian. O navă încărcată cu substanțe toxice arde de 11 zile / Sursă foto: Captură YouTube
Sri Lanka se confruntă cu cel mai grav dezastru ecologic din istoria sa în urma incendiului care a izbucnit acum 11 zile pe nava X-Press Pearl și care nu a fost stins nici până acum.

Săptămâna trecută, o navă cargo a luat foc în largul coastei din Sri Lanka, incendiul fiind unul chimic. În propiere de Colombo, Sri Lanka, nva a fost cuprinsă de un incendiu chimic de proporții, iar autoritățile din Sri Lanka s-au pregătesc pentru un dezastru ecologic major, întrucât în apa oceanului se pot scurge substanțe chimice periculoase, dar și petrolul încărcat pe navă.

Doi membri ai echipajului au fost răniți și transportați la spital, iar ceilalți membri se află în stare bună, la adăpost. Paza de coastă din zonă a avertizat navele de pescari să nu se apropie de nava în flăcări. La fața locului s-a deplasat armata, pentru a rezolva problema incendiului, în urmă cu mai multe zile, însă încercările de a limita răspândirea focului au fost în zadar (citește continuarea AICI). 

Nava continuă să ardă

Deși oficialii au spus că în mare parte focul a fost stins, în continuare au avut loc explozii, iar în weekend s-au văzut nori de fum gros și flăcări pe nava acostată la nouă mile de Colombo.

Sunt temeri că deversarea de substanțe chimice a provocat deja pagube imense pe litoralul din Sri Lanka, inclusiv în stațiunile turistice populare Negombo și Kalutara, unde plajele au fost acoperite cu microplastice, iar o pată uriașă de petrol este vizibilă în ocean. Problema cea mare sunt reziduurile, compuse din mici peleți de plastic, care s-au răspândit deja și în zona altor orașe de pe coasta de vest a statului insular.

Profesorul în politici de mediu Jagath Gunawarnadena a declarat pentru BBC că pericolul acestor mici peleți este că plutesc și până la urmă se descompun în mare, crescând cantitatea de fragmente de microplastic, dăunătoare vieții marine.

Locuitorilor li s-a spus să nu atingă reziduurile ajunse pe plajă, deoarece ar putea fi extrem de toxice, iar pescuitul a fost interzis pe o rază de 50 de mile.

Cel mai grav dezastru ecologic

 

"Din informațiile de până acum, situația poate fi descrisă ca fiind cel mai grav dezastru din viața mea", a spus Dharshani Lahandapura, președintele Autorității pentru Protecția Mediului Marin. El a declarat că substanțele chimice s-au scurs în mare și au contaminat apa, provocând probabil daune ecologice recifelor de corali, lagunelor și mangrovelor, ceea ce ar avea nevoie de zeci de ani pentru revenirea la situația anterioară dezastrului.

Mii de angajați ai armatei, îmbrăcați în echipament de protecție, participă la o acțiune de amploare și încearcă cu bulodozerele să înlăture stratul gros de reziduuri din plastic și deșeuri chimice care a acoperit țărmul.

Guvernul a transmis că dezastrul va fi anchetat, iar poliția urmează să îi interogheze pe căpitanul navei și pe membrii echipajului. Autoritățile cred că dezastrul a fost cauzat de o scurgere de acid azotic, precizează Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel