CURS BNR, devalorizare LEU. Elena Cristian: Efectele pot fi devastatoare. Creștere masivă a prețurilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Elena Cristian, analist economic și redactor şef DC Business, a vorbit despre efectele devalorizarării monedei naționale.

"Uitându-ne în ansamblu, de la începutul anului, am spune că este o depreciere lentă. Nu a fost o depreciere abruptă, cum s-a întâmplat la începutul anului trecut, când vorbeam de creşteri masive, rapide de curs.

Vorbim de o depreciere de 0,32% de la începutul anului, dar trebuie să privim această depreciere a Leului în contextul tuturor lucrurilor care se întâmplă în acest moment: în contextul creşterilor de preţuri - avem creşteri destul de mari la combustibil, avem o liberalizare a pieţei gazelor şi energiei - am văzut că doar în ianuarie facturile la energie au fost mai mari cu 20%, avem o creştere a preţurilor la alimentele de bază care, de la an, la an, a fost undeva de până la 20%. 

În tot acest context, această devalorizare este extrem de importantă şi în contextul scăderii veniturilor pentru anumite categorii de angajaţi. Tot acest tablou ne arată că lucrurile merg într-o direcție nu tocmai bună pentru cei mai mulţi dintre noi pentru că ştim că România importă masiv alimente, că, pe fondul acestei întăriri a EURO, prețurile vor creşte în continuare", a spus Elena Cristian, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

"Efectele acestei deprecieri pot fi devastatoare"

"Vreau să fac o remarcă extrem de importantă! Am auzit politicienii spunând: "Avem o rată a inflaţiei foarte mică. De ce vă daţi cu capul de pereţi?". Pentru că în calculul ratei inflaţiei intră vreo 60.000 de produse, se face o medie - produse însemnând de la bărci, iahturi, avioane, blănuri, până la alimente. Pensionarul nu cumpără nici iahturi, nici blănuri, ci alimente, care s-au scumpit, de la an, la an, cu până la 20%.

În tot acest context, efectele acestei deprecieri pot fi devastatoare şi se pot regăsi într-o creştere masivă a preţurilor în perioada următoare, într-o creştere destul de mare a facturilor în perioada următoare şi într-un impact foarte mare în economie.", a mai spus Elena Cristian.

De aproape o săptămână, EURO crește continuu în comparație cu Leul, ajungând astăzi la 4,8849 lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel